Pirmiausia nupirko obligacijas

Praėjusiais metais iš „Snaigės” akcininkų pasitraukė lietuviško privataus kapitalo grupė, investuojanti į įmonių akcijas, „Hermis Capital”. Minėti Liuksemburgo ir Kaimanų salų fondai iš „Hermis Capital” išpirko „Snaigės” obligacijas.

Jie ėmė valdyti 37,47 proc. Alytaus buitinių šaldytuvų gamintojos akcijų. Remiantis Konkurencijos įstatymu, siekiant vykdyti tolesnę „Snaigės” akcijų koncentraciją, atsirado teisinė prievolė kreiptis į Konkurencijos tarybą dėl leidimo toliau pirkti šios bendrovės akcijų.

Vasario pradžioje Konkurencijos taryboje gautas Liuksemburge ir Kaimanų salose registruotų fondų pranešimas apie siekį įsigyti iki 100 proc. šaldytuvų gamintojos akcijų. Taryboje nutarimas dėl akcijų koncentracijos, išnagrinėjus jos poveikį konkurencijai, priimamas per mėnesį, iškilus neaiškumams - ne ilgiau kaip per keturis mėnesius.

Konkurencijos taryba jau viešai paskelbė nutarimą leisti minėtiems investiciniams fondams vykdyti koncentraciją įsigyjant iki 100 proc. „Snaigės” akcijų.

Šios bendrovės akcijos parduodamos Vilniaus vertybinių popierių biržoje. Dabartinė jos vienos kaina - 0,296 euro arba 1,02 lito.

Neoficialių šaltinių teigimu, šie investiciniai fondai, perėmę įmonių valdymą, siekia pagerinti jų finansinę padėtį, o vėliau joms ieško kitų pirkėjų.

Nuostoliai sumažėjo daugiau kaip 35 mln. litų

Liuksemburgo ir Kaimanų salų fondai siekia valdyti Dzūkijos sostinės įmonės akcijas, kai jos nuostoliai ėmė gerokai mažėti.

Per 2010-uosius neaudituotais konsoliduotais duomenimis, „Snaigė” pasiekė 113 mln. 840 tūkst. litų apyvartą ir patyrė 2 mln. 600 tūkst. litų grynojo nuostolio. Pernai tuo pačiu metu šaldytuvų gamintojų bendrovė turėjo 38 mln. 200 tūkst. litų konsoliduoto neaudituoto grynojo nuostolio. Tad įmonės nuostoliai sumažėjo daugiau kaip 35 mln. litų.

„Snaigės” Alytaus gamykla pernai patyrė tik 480 tūkst. litų nekonsoliduotų neaudituotų nuostolių.

Šio nuostolio galėjo ir nebūti, jei ne išlaidos, patirtos dėl Kaliningrade uždarytos gamyklos ir biuro Maskvoje išlaikymo. Tai sudarė daugiau kaip 2 mln. litų.

Artimiausiu metu numatoma išnuomoti Kaliningrado gamyklos patalpas. Pernai „Snaigė” savo gaminius eksportavo į trisdešimt Europos ir Azijos šalių. Daugiausia - į Vokietiją, Ukrainą, Prancūziją bei Portugaliją. Bendrovė eksportuoja daugiau kaip 90 proc. savo produkcijos.

Šiais metais „Snaigė” į naujų gaminių kūrimą, jau esamų tobulinimą ir gamybos technologinio proceso atnaujinimą numato investuoti 3 mln. 700 tūkst. litų.

Alytaus bendrovėje „Snaigė” dabar dirba apie 650 žmonių.