Dėl tokio didelio verslo įmonių susitelkimo neoficialiu Sičio devizu laikomas posakis „Sičio verslas yra verslas“ (angl. The City's business is business). Sitis dar vadinamas „kvadratine mylia“ (angl. Square Mile), nes jo ribos – tai romėnų įkurto miesto ribos, kurio plotas – viena kvadratinė mylia (2,56 km2).

Bankininkų bankas ir kitos įžymybės

Londono Sityje įsikūrę daugybė bankų ir teisės paslaugas teikiančių įmonių. Čia veikia ir garsusis Anglijos bankas, vadinamas „bankininkų banku“. Bankų atsiradimas Anglijoje, vienoje seniausias bankininkystės tradicijas turinčių šalių, siejamas būtent su Anglijos banko įkūrimu 1694 m. Anglijos bankas pradėjo veiklą kaip komercinis, bet per ilgą laiką labai sustiprėjo, prisiėmė atsakomybę ir pamažu tapo centriniu banku.

Anglijos banke saugomos ir nacionalinės aukso atsargos. Jam suteikta ypatinga, išskirtinė teisė leisti banknotų emisijas. Greta Anglijos banko veikia vertybinių popierių birža, kurioje „daromi“ nematomi milijonai.

Finansinio Londono Sičio simboliu ilgą laiką laikytas dangoraižis, kuriame įsikūrusi didžiausia pasaulyje draudimo bendrovė „Lloyd’s“. Šį pastatą suprojektavo architektas R. Rogersas, taip pat sukūręs ir įžymųjį „Le Pompidour“ centrą Paryžiuje. 1986 m. iškilęs „Lloyd’s“ pastatas suteikė tradicinei ir gana konservatyviai Londono architektūrai naujų bruožų. Jame sumontuoti pirmieji visoje Jungtinėje Karalystėje stikliniai liftai, elektros, vandentiekio ir komunikacijos tinklai, laiptinės įrengtos pastato išorėje, kad viduje būtų kuo daugiau vientisos erdvės.

Naujasis Sičio karalius – „Agurkas“

Kad ir kaip keistai skambėtų, tai tiesa. Pravardę „Agurkas“ gavo 2004 m. pastatytas naujasis dangoraižis, perėmęs Londono Sičio simbolio funkcijas iš „Lloyd’s“ pastato. Oficialus „Agurko“ pavadinimas yra „Swiss Re“, nes jame įsikūrusi antra pagal dydį pasaulyje draudimo bendrovė šiuo pavadinimu.

Dangoraižį suprojektavo legendinis architektas Normanas Fosteris. Pastatas įspūdingas ne tik savo forma, tikrai primenančią agurką arba cigarą, bet ir tiesiog stulbinančiomis konstrukcinėmis bei techninėmis ypatybėmis. „Swiss Re“ dangoraižis pastatytas naudojant įstrižą tinklinį konstrukcijos metodą, jo atraminį karkasą sudaro plieno vamzdžiai, sujungti į daugybę trikampių.

Pastato pirmojo aukšto skersmuo yra 49 metrai, su kiekvienu aukštu jis vis didėja, kol pasiekia 57 metrus, tuomet ima siaurėti ir viršuje sudaro tik 26 metrus. Viršutiniame – 39-ajame aukšte įrengtas prabangus restoranas. Tai aukščiausiai esantis Londono restoranas (165 metrų aukštyje). Viso pastato aukštis – 180 metrų.

Pastato apšvietimo, ventiliacijos, šildymo ir kitos sistemos įrengtos laikantis aukščiausių saugumo, ekologijos ir ergonomijos reikalavimų. Konstruktoriai čia panaudojo daugybę technologinių išradimų. Pavyzdžiui, dangoraižio fasadą sudaro dvigubas stiklinis apvalkalas su šviesos šachtomis. Tai leidžia optimaliai išnaudoti natūralią šviesą ir ventiliaciją.

Dera modernas ir klasika

Londono Sitis išskirtinis moderno ir klasikos derme. Greta moderniausių dangoraižių stūkso klasikiniai, konservatyvūs statiniai. Vienas jų – įspūdinga, klasicistinio stiliaus šv. Pauliaus katedra, pastatyta XVII–XVIII amžiuje. Katedra yra garsaus architekto K. Vreno, atstačiusio ją po didžiojo Londono gaisro, šedevras. Architektas, padedamas geriausių to meto meistrų, sukūrė didingą baroko šedevrą. Katedros kupolo aukštis siekia 108 metrus – jis vienas aukščiausių pasaulyje.

Vienas katedros išskirtinumų – „šnibždesių galerija“, kurioje pridėję ausį prie sienos, galime išgirsti žodžius, ištartus šnibždant už 30–40 metrų. 1965 m. katedroje vyko Winstono Churchillio laidotuvių ceremonija, 1981 m. čia sutuokti princas Čarlzas ir princesė Diana. Šv. Pauliaus katedra – įžymių Anglijos žmonių panteonas.

Per Temzės upę nusidriekęs gražusis Tauerio tiltas, atidarytas 1894 metais. Daugelį metų tai buvo vienintelis tiltas per Temzės upę. Šį tiltą projektavo architektai Horace Jonesas ir Johnas Wolfe Barry. Jo statyba truko aštuonerius metus. Vien tilto „griaučiams“ pastatyti buvo sunaudota daugiau nei 11 000 tonų plieno. Galingi tilto varikliai pakelia sunkias tilto sekcijas šiek tiek ilgiau nei per minutę, kad galėtų praplaukti dideli krovininiai ir poilsiniai laivai.

Tauerio tvirtovė – daugybės įvykių liudininkė, seniausia karališkoji rezidencija, kur buvo įkurtas ginklų arsenalas, kalėjimas, karališkoji brangenybių saugykla, zoologijos sodas. Dabar ten saugomos karališkosios brangenybės, eksponuojama senųjų ginklų kolekcija ir kt. Tauerio tvirtovės apylinkėse galima pamatyti keletą varnų. Šie paukščiai čia apgyvendinti dar XVII a. – karalius Čarlzas II nurodė, kad jų turi būti šešios. Pasak legendos, nuo varnų priklausė monarchijos gerovė.

„Lietuvos Londono Sičio klubas“

Lietuviai, dirbantys didelėse Londono Sičio finansų kompanijose, susibūrė į „Lietuvos Londono Sičio klubą“. Šie jauni žmonės išsimokslinę, dirba žymiausiose Londono Sičio kompanijose, yra labai aktyvūs: daug keliauja, susitinka su įtakingais žmonėmis, pasirašo svarbias sutartis. Klubo narių tikslas – ne tik pasidalinti vertinga patirtimi, bet ir padėti mūsų šaliai įsitvirtinti tarptautinėse rinkose.

Be to, Londono Sitis ir Lietuva glaudžiai bendradarbiauja švietimo ir verslo srityse. 2004-aisiais metais Londono Sičio meras Robertas Finchas lietuviui studentui įteikė stipendiją. Tokia stipendija Lietuvos atstovui skiriama pirmąkart. Pasak mero, tai tik vienas galimų būdų padėti veikliems, energingiems ir talentingiems jaunuoliams įgyti pasaulinio lygio žinių.

Londono Sičio mero stipendija skiriama studentams ir jauniems verslininkams užsieniečiams, kad jie galėtų Jungtinėje Karalystėje įgyti finansinį išsilavinimą. Stipendiją 1998 m. įsteigė Londono Sičio meras Richardas Nicholsas.