Kol kas Registrų centras leidžia internetu įsteigti ir įregistruoti tik vadovą turinčias mažąsias bendrijas, kurios sudaro apie du trečdalius visų įregistruotų MB. Rečiau pasitaikančių MB steigėjams, kurie renkasi bendrijos valdymą patikėti ne vadovui, o visuotiniam bendrijos narių susirinkimui, priemonės steigti ir registruoti MB internetu dar kuriamos.

Nors Mažųjų bendrijų įstatymas įsigaliojo tik rugsėjo pradžioje, MB šiandien yra antra pagal populiarumą teisinė juridinio asmens forma ir pagal naujai steigiamų juridinių asmenų skaičių nusileidžia tik uždarosioms akcinėms bendrovėms. Palyginimui, rugsėjį Juridinių asmenų registre buvo įregistruota 1319 uždarųjų akcinių bendrovių, 123 mažosios bendrijos, 86 individualios įmonės, 68 viešosios įstaigos, 37 asociacijos ir 29 kitų teisinių formų įmonės bei organizacijos.

„Statistika puikiai iliustruoja kaip aktyviai verslas reaguoja į kuriamas palankesnes sąlygas jų veiklai. Džiugu, kad patogų sprendimą steigtis elektroniniu būdu renkasi vis daugiau verslininkų. Tikiuosi, kad tuo aktyviai naudosis ir steigiantieji mažąsias bendrijas. Ši forma yra itin palanki pradedančiam ir nedideliam verslui, ir ypač vadinamoms įmonėms startuolėms, t.y. toms, kurios ilgą laiką dirba kurdamos naują produktą, pvz., internetinį ar technologinį sprendimą, turintį didelę vertę, bet tuo metu nevykdo įprastos komercinės veiklos“, - sako teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

MB populiarumas aiškinamas šiai verslo rūšiai itin palankiomis veiklos sąlygomis. Steigėjus MB vilioja ribota civiline atsakomybe (bankroto atveju MB nariai atsako bendrijos turtu ir kapitalu, o ne savo turtu, kaip individualios įmonės savininkai), minimalaus įstatinio kapitalo reikalavimų nebuvimu, patrauklia mokestine politika ir galimybe pelną išmokėti avansu, dažniau nei kartą per metus.

82 iš 123 rugsėjį įsteigtų MB turi vienasmenį valdymo organą vadovą, o 41 bendrija vadovo neturės ir bus valdoma visuotinio bendrijos narių susirinkimo. Keturiais atvejais iš penkių MB steigėjas buvo vienas asmuo. Trečdalis naujų MB įsikūrė Vilniuje, kitas trečdalis – Kaune ir Klaipėdoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)