Vasilijus DELFI pasakojo darbo ieškojęs daugiau nei metus. Bedarbiu jis tapo bankrutavus įmonei. Kolegijoje aukštojo mokslo diplomą įgijęs vyras norėjo dirbti darbų vadovu statybos srityje, tačiau per visus metus pagal specialybę nesulaukė jokio pasiūlymo.

„Siūlė tokių beviltiškų darbų už minimalų atlyginimą - kai prisideda išlaidos transportui, tai beveik nieko neuždirbi. Jeigu valstybė tau moka pašalpą, tai tas pats, kaip dirbti už „minimumą“. Mūsų darbdaviai nelabai gali ką pasiūlyti arba naudojasi krize ir tuo pačiu išnaudoja žmones“, - mano Vasilijus.

Galiausiai jis susidomėjo darbo biržos pasiūlymu įsigyti verslo liudijimą ir imtis verslo. Vasilijui nekainavo nei verslo liudijimas, nei darbui reikalingi įrankiai.

Šiuo metu vyras teikia meistro į namus paslaugas – atlieka smulkius elektros instaliacijos, santechnikos taisymo, apdailos darbus. Klientai prašo, pavyzdžiui, išgręžti sienoje skylę, priklijuoti atsiklijavusius tapetus, sutaisyti maišytuvą.

„Nors tai nėra svajonių darbas, tačiau bent jau nereikia visą dieną sėdėti kokiame nors darbe, laukti, sumokės ar ne - pats sau esi šeimininkas. Yra darbo, dirbi, nėra – ne“, - aiškino pašnekovas.

Apie savo paslaugas Vasilijus skelbia internete. Kai kurie klientai Vasilijų rekomenduoja savo draugams. „Dirbu jau porą mėnesių. Kai žmonės pradeda verslą, dažniausiai eina į minusą, aš kol kas einu į pliusą, kad ir nedidelį“, - pasakojo vilnietis.

Imtis verslo nori ne visi

Vasilijus – vienas iš 111 asmenų, pasinaudojusių globalizacijos fonde numatytu atveju, kai parama skiriama krizės metu iš statybų sektoriaus atleistiems asmenims. Pasak Lietuvos darbo biržos atstovės Reginos Belekienės, vienerius metus šios programos dalyviams apmokamas verslo liudijimo įsigijimas, padengiami sveikatos ir „Sodros“ mokesčiai, nuperkami veiklai vykdyti reikalingi įrenginiai.

Tikimasi, kad po metų pasibaigus programai šie asmenys veiklą tęs savarankiškai.

Programoje dalyvaujantys bedarbiai taip pat gali dirbti pagal individualios veiklos pažymą, steigti įmonę arba eiti mokytis. Visgi daugiausia asmenų renkasi verslo liudijimą.

„Yra visokių žmonių – kurie mažiau išprusę, vyresnio amžiaus, neturi kai kurių asmeninių savybių - labiau bijo – juos reikia įtikinėti. Tačiau yra ir tokių, kurie labai nori“, - sakė R. Belekienė.

DELFI primena, kad šiuo metu šalies teritorinėse darbo biržose registruota 303,7 tūkst. bedarbių. Tai sudaro 14,04 proc. šalies darbingo amžiaus gyventojų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją