Atnaujinti skaičiavimai remiasi faktiniais duomenimis, gautais iš visų biudžetinių įstaigų apie tose įstaigose dirbančius darbuotojus, kurie gauna minimalią algą arba uždirba iki 900 litų (iki 1000 Lt). Anot ministerijos, šie duomenys leido tiksliai įvertinti, kokį poveikį valstybės biudžetui turėtų MMA didinimas viešajame sektoriuje dirbantiems darbuotojams (kadangi įstatymu keičiant MMA, jos didinimas būtų privalomas ir viešajame sektoriuje dirbantiems).

Ministerijos pateikti scenarijai:

Jei minimali mėnesinė alga būtų didinama iki 900 Lt, nekeičiant neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD), nacionalinis biudžeto išlaidos (dėl viešajame sektoriuje dirbančių atlyginimų padidinimo pagal MMA ir su MMA susijusių mokėjimų) padidėtų 85,6 mln. Lt, o „Sodros“ ir PSDF pajamos atitinkamai išaugtų 34,6 mln. ir 10,0 mln. Lt. Rezultatas – 41 mln. Lt.

Jei minimali mėnesinė alga būtų didinama iki 900 Lt, o maksimalus neapmokestinamasis pajamų dydis būtų padidintas iki 530 Lt, o NPD mažėjimo greičio koeficientas išliktų toks pats (0,2), poveikis vešiesiems valstybės finansams būtų ženklus, prie to prisidėtų ir asmenų, kuriems taikomas NPD, skaičiaus padidėjimas. Šiuo atveju viešųjų finansų deficitas per metus padidėtų 201 milijonu litų. Dėl padidėjusių išlaidų viešajame sektoriuje dirbančių žmonių atlyginimams bei sumažėjus pajamoms iš gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dėl didesnio taikomo maksimalaus neapmokestinamojo pajamų dydžio, nacionalinis biudžetas per metus netektų 245 milijonų litų ir šio netekimo jokiu būdu neatsvertų šiek tiek padidėjusios „Sodros” ir PSDF pajamos.

Jei minimali mėnesinė alga būtų didinama iki 900 Lt, maksimalus neapmokestinamasis pajamų dydis būtų padidintas iki 530 Lt, o NPD mažėjimo greičio koeficientas padidėtų iki 0,235 siekiant kad asmenų, kuriems taikomas NPD skaičius nekistų, poveikis vešiesiems valstybės finansams būtų ne toks ženklus kaip antruoju atveju, tačiau viešųjų finansų deficitas per metus padidėtų apie 159 milijonu litų. Dėl padidėjusių išlaidų viešajame sektoriuje dirbančių žmonių atlyginimams bei sumažėjus pajamoms iš GPM dėl didesnio taikomo maksimalaus neapmokestinamojo pajamų dydžio, nacionalinis biudžetas per metus netektų 204 milijonų litų ir šio netekimo jokiu būdu neatsvertų šiek tiek padidėjusios „Sodros” ir PSDF pajamos.

Šiuo metu minimalus mėnesinis atlyginimas siekia 800 Lt „ant popieriaus”, vienas mažiausių Europoje, ir yra žemiau skurdo ribos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją