Investuotojų forumo mokesčių grupė dalyviai sudarė septynių nuodėmių sąrašą, į kurį gali įsipainioti naujai į valdžią ateinantys politikai.

Investuotojų atstovai teigė, kad būsimi parlamentarai labai atidžiai turėtų apsvarstyti progresinių mokesčių įvedimą. „Prieš rinkimus daug partijų žada progresinius mokesčius. Mokesčių vėliavos mojavimas pykdo. Žinome, kad turime didelę šešėlinės ekonomikos dalį. Girdime istorijų, kad tam tikri asmenys yra prisipirkę nekilnojamo turto už nežinomas pajams. Progresiniai mokesčiai nei šešėlinio verslo, nei tokių asmenų nepaliestų“, - įsitikinęs „PriceWaterhouseCoopers“ atstovas Nerijus Nedzinskas.

„Vis dar įprasta Lietuvoje gaunantį didesnes pajamas žmogų tapatinti su nedoru ar neteisėtai gaunančiu pajamas. Jei žmogus sąžiningai deklaruoja pajamas, didesnes už vidutines, jis – darbštus ir iniciatyvus, jis uždirba teisiškai. Neteisėtai praturtėję yra tie, kurie nedeklaruoja pajamų, o šešėlyje uždirbtos pajamos vėliau tampa realiu turtu. Todėl mokesčių mokėjimo vengimo problemą reikia spręsti kitaip, o ne dar labiau apmokestinant tuos, kurie ir taip moka mokesčius“, - kalbėjo „Ernst&Young” atstovas Kęstutis Lisauskas.

Kaip antrąją nuodėmę investuotojai įvardijo pelno mokesčio didinimą. „2008 m. pab. mokestinę reformą prisimena visi, pelno mokesčio tarifo padidinimas nebuvo teigiamas žingsnis. Tai nėra tas sprendimas, kuris padidina biudžetą. Jis nedavė efekto, bet buvo atvirkščiai. Visiem investuotojams, planuojantiems ateitį į šalį, svarbu mokesčių stabilumas. Ketinimai padidinti pelno mokestį tikrai nesuteikia patrauklumo šaliai“,- nuomonę išsakė „Deloitte Lietuva“ atstovė Tatjana Vaičiulienė.

Socialinės grupės turi būti remiamos ne lengvatomis, bet tiesiogiai

Taip pat nauja valdžia raginama neskubėti daryti drastiškų mokesčių sistemos pakeitimų. Reikalaujama, kad mokesčių įstatymų reformos turi būti išanalizuotos, išdiskutuotos, prognozuojamos pasekmės.

Saulė Dagilytė, Nerijus Nadzinskas, Rūta Skyrienė, Kęstutis Lisauskas, Birutė Petrauskaitė, Aistė Medelienė, Tatjana Vaičiulienė
„KPMG“ atstovaujanti Birutė Petrauskaitė teigė, kad nereikėtų mažinti mokesčių, nežinant, kaip kompensuoti jas kitomis įplaukomis. „PVM mažinimas maistui, akcizo kurui, kultūriniams renginiams galutiniam vartotojui kainų nesumažins. Galutinis pirkėjas negauna socialinio teisingumo“, - teigė ji.

Kaip galima klaida, paminėtas ir atskirų mokestinių lengvatų nustatymas atskiromis teisinėmis formomis. Investuotojai teigia, kad lengvatos turi būti siejamos ne su formos pasirinkimu, o turiniu.

Investuotojai ragina, kad socialinės grupės, kurias nusprendžiama remti, būtų remiamos tiesioginėmis paramomis, o ne mokestinėmis lengvatomis.

Siūlo įvesti „lubas“ „Sodros“ įmokoms

Išvardiję mokestines rizikas naujai valdžiai, investuotojai politinėms jėgoms turi paruošę ir patarimų sąrašą.

Investuotojai pataria įvesti „Sodros lubas“ įmokoms. Jų nuomone, tai, jog egzistuoja „lubos“ išmokoms, bet ne įmokoms, yra neigiama praktika.

Taip pat siūloma apjungti žemės ir nekilnojamo turto mokesčius. Tai leistų mažinti administravimo naštą. Investuotojai nori, kad valdantieji didintų dvišalių sutarčių su užsienio šalimis skaičių. Prašoma naikinti PVM lengvatas, toliau kovoti su šešėliu, mažinant grynųjų pinigų cirkuliaciją, toliau tobulinti mokesčių administravimo sistemą, „Sodros“ ir privalomojo socialinio draudimo (PSD) mokesčių apskaičiavimus perduoti Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI).

Investuotojai taip pat ragina dar šiemet valdžią apsispręsti, ar bus pratęsiama pelno lengvata investuojančioms įmonėms.

Visuotinė pajamų ir turto deklaracija – kovai su šešėliu

Į valdžią ateinančių politikų prašoma nuolat stebėti, kokius mokestinius pakeitimus siūlo kaimyninės šalys potencialiems investuotojams. Teigiama, kad reikėtų tobulinti mokestinę sistemą valdančioms įmonėms, peržiūrint dividendų bei kapitalo priemonių pajamų apmokestinimą.

Investuotojai Lietuvoje siūlo įvesti palankesnį apmokestinimą akcijų planams (darbuotojų galimybė įsigyti įmonės akcijų). Tuo būdu darbdaviai galėtų išlaikyti geriausius darbuotojus.

Be to, Investuotojų forumo mokesčių grupės dalyviai pasisako už visuotinę pajamų ir turto deklaraciją. Pasak jų, tai leistų VMI palyginti visų gyventojų mokamus mokesčius bei padėtų išsiaiškinti mokesčius mokėti vengiančius asmenis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)