„Kai maisto kainos pasiekia maksimumą, kyla riaušės. Atkreipkite dėmesį į didžiausius kainų padidėjimus, į pagrindinę tendenciją“, – teigė „New England Complex Systems Institute“ prezidentas Yaneeras Bar-Yamas. Anot jo, po metų, dvejų prasideda chaosas.

Y. Bar-Yamas su kolegomis ieško matematinių duomenų įvairiose socialinėse situacijose – rinkos tendencijose, ekonominiuose modeliuose, etninio smurto proveržiuose, Holivudo filmuose. Naujausias jų tyrimas – po metus didėjusių pagrindinių maisto produktų kainų 2008 m. kilusios riaušės ir neramumai arabų pasaulio šalyse.

Tyrėjai toli gražu ne pirmieji laiko didėjančias maisto produktų kainas socialinės nelygybės ir desperacijos bei maištų priežastimi. Plačiai aprašyta išaugusių maisto produktų kainų įtaka neramumams arabų valstybėse. Jų požiūris inovatyvus tuo, kad kreipiamas dėmesys į Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (angl. United Nations Food and Agriculture Organization) maisto produktų kainų indeksą, kuris pakilo iki 215 punkto, arba iki 190 punkto, atsižvelgiant į infliaciją patikslintais duomenimis.
Neramumai dėl maisto kainų Bar-Yam et al/arXiv grafikas

Analitikų diagramoje matyti, kad būtent pasiekus minėtus punktus, 2004 – 2011 m. kilo neramumų protrūkiai. Y. Bar-Yamas su kolegomis paskaičiavo, kad pagal jų pastebėtą tendenciją, socialiniai neramumai gresia 2012 – 2013 m.

Analitikų teigimu, tendencija akivaizdi, o maištai ir riaušės tikėtini netgi ramesnėse nei Šiaurės Afrikos ar Artimųjų Rytų valstybėse.

Y. Bar-Yamo ir jo kolegų nuomone, kai politinė sistema nebesuteikia saugumo, žmonės ima maištauti ir nustoja palaikyti valdžią. Jų manymu, politikai netenka žmonių pasitikėjimo net ir tada, kai maisto produktų ima stigti ne dėl politinės sistemos, o dėl pasaulinės maisto tiekimo sistemos.

Y. Bar-Yamas įspėja, kad tendencija didėja itin sparčiai ir socialinių neramumų galima tikėtis po metų ar dvejų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją