„Už minimalią algą, net ir 900 Lt pragyventi šiandien neįmanoma. Pagrindinė problema Lietuvoje yra godumas. 2000 – 2008 m. Lietuvos ūkio subjektų pelnai augo 40 kartų, o darbo užmokestis tuo metu, iki krizės, kilo 80 proc. Tais metais kėlėme minimalios algos didinimo klausimą, bet - niekaip nebuvo tam surasta galimybių“, - kalbėjo maistininkų profsąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė.

Šiandien visa Lietuva diskutuoja, ar artimiausiu metu vis dėlto bus padidinta minimali alga? Didieji šalies verslininkai lyg ir sutinka. Prieš minimalios algos didinimą protestuoja mažieji prekybininkai, kurių verslai dar neatsigauna po krizės. O Vyriausybė dar laužo galvą ir nesiryžta ką nors daryti.

„Žmonės vargsta, ypač jeigu turi vaikų. Skurdo riba Lietuvoje yra 831 Lt vienam suaugusiajam, o štai žmogus, gaudamas 680 Lt minimalią algą po mokesčių, neturi perspektyvos normaliai gyventi“, - padėtį komentavo G. Gruzdienė.

Naujosios Akmenės gyventoja Žana Kontrimienė šiuo metu gauna minimalią algą. Jos vyras – uždirba keliais šimtais litų daugiau. Šeima augina 3 vaikus. Žiemą visą Ž. Kontrimienės atlyginimą šeima išleidžia mokesčiams už buto komunalines paslaugas.

Kaip penkių asmenų šeima išsiverčia iš likusios sumos?

„Būna sunku, kartais prireikia pasiskolinti. Viską imame iš gamtos, verdame uogienes, kad lengviau būtų išgyventi. Kad normaliai pragyventume, mums reikėtų uždirbti dar 2 – 3 tūkstančius“, - pasakojo Ž. Kontrimienė.

„Tai nenormalu, bet tai yra pasekmė daugybės metų klaidingų arba korupcinių sprendimų. Jie padaryti esminiuose segmentuose: žaliavų, išteklių, elektros, dujų, statybų sektoriuose, bankų, draudimo sektoriuose.

Čia politikai dažniausiai buvo įtakoti ir nepakovojo. Ir nors turėjo rimtai ginti valstybę, jie rūpinosi savo interesais. Ir tų visų daugybės klaidingų žingsnių pasekmė: minėtų sektorių verslininkai pasididino savo pelnus ir pajamas kiek tik galėjo, bet užtat pralošė didžioji dalis tautos, - svarstė Kauno regiono smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos pirmininkas Artūras Mackevičius. - O štai smulkiuose versluose pelnai neaugo tokiais tempais. Stipriai pelnai augo tik stambiosiose įmonėse. Šiandien dažnai maža įmonė gyvena visai be pelno: viskas algoms išsidalinama. Visame pasaulyje smulkus verslas yra mažiausiai našus sektorius, kur 70 – 75 proc. uždirbamų pinigų yra išleidžiama darbo užmokesčiui, o 25 proc. – mokesčiams už elektrą dujas ir mašinų techninę priežiūrą“.