Pakeitimų prireikė dėl šį pavasarį priimto Buhalterinės apskaitos įstatymo, kuris buhalterius privertė sunerimti. Buvo teigiama, kad nauji reikalavimai sužlugdys daugumą buhalterines paslaugas teikiančių įmonių, o verslininkus paliks be šių paslaugų.

Įstatymas numatė, jog savarankiškai įmonėms paslaugas teikiantys buhalteriai ar už apskaitą atsakingi asmenys nuo 2013-ųjų privalo turėti aukštąjį išsilavinimą, profesionalo kvalifikaciją, civilinės atsakomybės draudimą, vertą 100 tūkstančių litų.

Prezidentė įstatymą vetavo, bet pasiūlė savo pakeitimų.

„Prezidentės buvo pasiūlymas, kad visi vyr. buhalteriai turėtų išsilaikyti buhalterio profesionalo egzaminus. O į tą egzamino aš jau pirma įsigilinau, kad jau daug kas įeina ir tai padaro perteklinį mokymąsi, kurio neprireiks žmonėms“, – tvirtina Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Danguolė Pranckėnienė.

Ji sutinka, kad šioje srityje aiškumo reikia. Esą rinkoje daug nekvalifikuotų buhalterių, kurie tėra išklausę tik perkvalifikavimo kursus, tad įmonių buhalterijos tvarkomos nekokybiškai, už minimalią kainą.

Finansų ministerija sako, kad tvarkos šiame sektoriuje daugiau įves jos parengtas Buhalterinės apskaitos įstatymo pakeitimo projektas. Jame siūloma nuo 2016-ųjų Lietuvoje ne tik centralizuotai organizuoti egzaminus, bet ir įvesti buhalterių kvalifikacijos vertinimo sistemą, sudaryti vyriausiųjų buhalterių sąrašą.

„Dabar siūloma aiškiai įvardinti, kad vyr. buhalteriai, turintys ekonomikos, finansų ir apskaitos srities aukštąjį išsilavinimą galės nelaikyti egzaminų ir jie bus pripažįstami. Taip pat bus pripažįstama vyr. buhalterio kvalifikacija tais atvejais, kai vyr. buhalteris įgijęs iki 2016-ų sausio 1 d. dviejų metų darbo patirtį“, – sako laikinoji Finansų ministerijos Apskaitos metodologijos departamento direktorė Aušra Vičkačkienė.

„Vėl grįžtame atgal ir tik tiek, kad ateičiai užkertamas kelias bet kam. Jau ten nuo 2016-ųjų jau kas naujas ateis į rinką ir norės pradėti dirbti vyr. buhalteriu nebaigęs jokių mokslų aukštojoje mokykloje, tai jis jau turės laikyti egzaminus, o šitie, kurie dirba dabar, jų visos kvalifikacijos pripažįstamos, bet ateičiai pagrindai padedami geresni, nei turime“, – teigia D. Pranckėnienė.

Finansų ministerija projektą vertinti teikia Europos teisės departamentui ir Teisingumo ministerijai, vėliau Vyriausybei ir Seimui.