Jis skaičiuoja, kad Lietuvoje darbo mokesčiai lygūs Švedijai ir didesni nei Danijoje, o Lietuvoje minimalią algą uždirbantis darbuotojas sumoka apie 35 proc., jei užmokestis viršija 3150 Lt prieš mokesčius - 42 proc.

“Pagal šį rodiklį Lietuva yra viena labiausiai darbą apmokestinusi valstybė ES. Danijoje apmokestinimas mažesnis. “, - sako N. Mačiulis.

„Neatsakinga, kai darbo jėga taip smarkiai apmokestinta, naudos nebus. Nepaisant, kad mokesčių našta milžiniška, pajamos nedidelės. Paliktos spragos, kur galima pasinaudoti išimtimis – verslo liudijimai, kur mokami daug mažesni mokesčiai, pajamų slėpimas ir pan. Kai tokia pati našta, motyvacija slėpti labai didelė“, - konferencijoje apie mokesčius „Ar reikia Lietuvai progreso?“ sakė ekonomistas. Anot jo, kai kurios apklausos rodo, kad progresiniams mokesčiams pritaria daugiau nei pusė šalies gyventojų, tačiau tokia pati dalis nenori jų mokėti.

Kai kurios apklausos rodo, kad daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų pritaria progresinių mokesčių sistemai, tačiau beveik tokia pati dalis nenorėtų mokėti jų patys.

N. Mačiulis teigia, kad alternatyva dabar svarstomai progresinių mokesčių idėjai galėtų būti turto mokestis, jei darbo apmokestinimas tuo pačiu smarkiai sumažėtų.

„Bent jau dvigubai turi būti mažinama darbo mokesčių našta, o už nekilnojamąjį turtą įvedamas vieno procento mokestis. Dirbantiems žmonėms tai apsimokės, papiktins tik gyvenančius iš pašalpų“, - teigia ekonomistas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją