„Kiekvienas papildomas darbo rinkos reguliavimas, kiekviena profsąjunga, kuri iškreipia rinką, apsunkina naujų darbo vietų kūrimą. Dabar reguliuodami ir minimalų atlyginimą, mes taip, rūpinamės tais, kurie uždirba mažiausiai. Bet nesirūpiname tais, kurie neturi darbo, - kalbėjo N. Mačiulis. - Jeigu profsąjungos būtų efektyvios, veikiančios, jos labai kenktų. Prancūzija yra labai nekonkurencinga, ten veikia labai stiprios profsąjungos, ir Prancūziją lenkia Vokietija. Graikijoje irgi profsąjungos, matote, kas ten darosi“.

„Mes turime pripažinti, kad atlyginimų klausimas rinkos ekonomikoje yra derybų klausimas: direktoriai ir darbuotojas susitaria. Bet ar žmonės iš tikrųjų turi derybines galias išsiderėti tą atlyginimą Lietuvoje? Turi būti labai stiprios profsąjungos, kurios galėtų kolektyviai derėtis dėl bazinio atlyginimo, - prieštaravo M. Romerio universiteto profesorius Andrius Bielskis. - Vokietija ir Prancūzija laikėsi per krizę geriau, nes kaip tik buvo stipri šalpos ir socialinė sistema, profsąjungos“.

N. Mačiulis skaičiuoja, kad ir darbo našumas Lietuvoje – mažesnis nei Europoje.

„Esmė ta, kad darbo našumas labai daug atsilieka. Netgi jeigu vertintume atsižvelgdami į kainų skirtumus, Lietuvoje darbo našumas yra dabar 55 proc. ES vidurkio. O atlyginimai, irgi vertinant perkamosios galios paritetu, irgi mažesni, apie 50 proc. Už tą darbo našumą, lyginant su ES vidurkiu, gal ir nepilnai yra kompensuojami atlygiai, tačiau tas atotrūkis yra nedidelis, - aiškino „Swedbanko“ vyriausiasis ekonomistas. - Dėl ko taip yra – negalime tiesiogiai lyginti Vokietijos ir Lietuvos pramonės. Vokietijoje yra surenkami automobiliai, ir darbuotojas sukuria daugiau vertės, nes ten yra pažangi kapitalo bazė. Lietuvoje surinkinėjamos spintos ir pan. Tai mažesnė ir vertė“.

„Būtent, Vokietijoje po II Pasaulinio karo viskas buvo sugriauta ir paskui, didelio kapitalo pagalba, buvo imta kurti didelė vertė. Tai norint, kad taip atsitiktų Lietuvoje, mes turime sudaryti sąlygas, kad į Lietuvą plauktų kapitalas, - sakė „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis. - O kad per šią krizę Prancūzija ir Vokietija geriau išgyveno, tai tiktai ne profsąjungų nuopelnas, tai jų vyriausybių politika“.

„Būčiau labai skeptiškas. Ką daro Vyriausybė: nedidina minimalaus atlyginimo, sugalvotas įstatymas, kad būtų galima nuomoti darbo jėgą. Nesaugią visuomenę kuriame“, - savo nuomonės laikėsi prof. A. Bielskis.