Su darbo santykiais susijusios A klasės išmokos yra apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu, nuo jų taip pat turi būti mokamos ir Valstybinio socialinio draudimo įmokos bei įmokos į garantinį fondą. Tuo tarpu automobilių nuomos išmokos yra apmokestinamos tik 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifu.

Minėta įmonė 2008 metų lapkričio mėnesį 64 darbuotojams sumažino atlyginimus, o sudarytų nuomos sutarčių (lyginant su 2008 m. spalio mėnesiu) skaičius padidėjo 62, nors įmonės veikla pagal pardavimus sumažėjo. 2009 – 2010 metais iš darbuotojų vidutiniškai buvo nuomojami 98 automobiliai.

Buvo nustatyta, kad įmonei nebuvo jokio poreikio nuomoti tiek automobilių, bendrovė neturėjo kur jų saugoti, patikrinimui pateiktuose nuomojamų automobilių kelionės lapuose nebuvo nurodomi spidometro parodymai, atskirais atvejais nenurašomas kuras ir nenurodomas kelionės tikslas. Daugeliu atvejų nuompinigiai už tariamai nuomojamus automobilius buvo apskaičiuoti ir išmokėti net ir tada, kai darbuotojas atostogavo, sirgo ar buvo išvykęs į užsienio komandiruotę kitu transportu.

Patikrinimo metu, nustačius, kad automobiliai „nuomojami“ buvo tik formaliai, siekiant sumažinti mokėtinus mokesčius, nuompinigiai buvo apmokestinti kaip A klasės su darbo santykiais susijusios darbuotojų pajamos. Siekiant išvengti mokestinių ginčų, įmonė, pagal Mokesčių administravimo įstatymo 71 straipsnį, kreipėsi į AVMI dėl susitarimo pasirašymo. Išnagrinėjus pateiktą pasiūlymą ir pasirašius susitarimą, sprendimu buvo patvirtinta mokėtina apie 400 tūkst. litų mokesčių, delspinigių ir baudų suma.

„Iškilus finansiniams sunkumams įmonėms siūlome kreiptis į AVMI ir sprendimo ieškoti kartu. Mokesčių mokėtojai turi galimybę sudaryti mokestinės paskolos sutartį, atidėti ar išdėstyti mokestinę nepriemoką. Mūsų darbuotojai pakonsultuos ir padės pasirinkti priimtiniausią mokestinių prievolių vykdymo būdą“, - sako Marijampolės AVMI viršininko pavaduotoja Birutė Akucevičienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją