Euro zonos krizės sprendimas etapais nepadėjo išspręsti fundamentalių ekonominės ir konkurencinės nelygybės problemų bloko viduje, rašo N. Roubini. Jei situacija nesikeis, euro zonos laukia spontaniškas skolų sureguliavimas, o galiausiai – sąjungos žlugimas, prieš tai atsiskyrus silpniausiems jos nariams.

N. Roubini vertinimu, yra tik vienas alternatyvus būdas atkurti konkurencingumą ir ekonominį pakilimą periferijoje – atsisakyti euro, grįžti prie nacionalinių valiutų ir įgyvendinti žymų nominalų ir realų kainų sumažinimą.

Tiesa, ekonomistas sutinka, kad šiuo metu net Atėnuose ir Lisabonoje idėja atsisakyti euro atrodo neįmanoma.

Išėjimas iš euroz onos sukeltų didelių prekybinių nuostolių likusioms bloko šalims – valiuta stipriai nuvertėtų, o pagrindiniai kreditoriai patirtų didelių nuostolių, įsitikinęs N. Roubini.

„Išėjimo iš valiutos sąjungos variantas bus pagrindinis, kadangi išeiti iš bloko bus naudingiau, negu jame likti, kad ir koks sudėtingas <...> tas išėjimas būtų“, – mano ekonomistas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją