Trečiadienį Vyriausybė be ilgų ceremonijų priėmė dar anksčiau paruoštą sprendimą. Finansų ministrė Ingrida Šimonytė siūlė nebestabdyti proceso dėl smulkiųjų verslininkų keliamų abejonių dėl tam tikrų techninių smulkmenų. Ji tikino, kad laiko pataisyti tokias smulkmenas, jei bus pateikti konstruktyvūs pasiūlymai, užteks. Ji užsiminė, kad tokios priekabės tėra nepatenkintų smulkiųjų verslininkų bandymas buksuoti patį sprendimą.

Taigi kasos aparatai nuo gegužės pirmos dienos turės atsirasti dengtose prekyvietėse, lauko sąlygomis bus galima toliau prekiauti be technikos.

Finansų ministerija iki vasario numatys kompensavimo tvarką. Preliminariuose siūlymuose numatyta, kad tie, kurie įsigis pirmieji kasos aparatus gaus didžiausias kompensacijas, vėliau kompensacijos tolygiai mažės. Pagal statistiką, maisto produktų prekybininkų pažymėjimus turi apie 3,5-4 tūkst. Kompensacijoms planuojama skirti apie 2,5 mln. Lt.

„Bus nustatyta tam tikra daikto vertės riba. Tokiai prekybai nėra reikalo pirkti kasos aparatų po 5-20 tūkst., kurių reikia dideliuose prekybos centruose. Vidutinis tokio funkcionalumo kasos aparatas kainuoja nuo 800 iki 1 tūkst. Lt. Manau, kad tose ribose kompensacijos, pateikus atitinkamus įsigijimo dokumentus, gali būti teikiamos“, - po posėdžio sakė finansų ministrė I.Šimonytė.

Ministrė atmeta smulkiųjų prekybininkų priekaištus, kad pigūs aparatai gali būti netinkami prekybai šaltose patalpose: „Kiek žinau, maisto prekėmis prekiauti temperatūroje, žemesnėje nei 5 laipsniai šilumos nėra leidžiama dėl kitų reikalavimų. Pagal gamintojų pateikiamas charakteristikas, tie aparatai turėtų veikti ir prie minus 10 laipsnių temperatūros.“

Ji taip pat pastebėjo, kad kasos aparatus galima ir nuomotis, pavyzdžiui, kartu su prekybos vieta. Nutarime numatytos tokios galimybės.

Apie kai kurių ekspertų pateikiamus siūlymus ne įvedinėti kasos aparatus, o apskritai naikinti verslo liudijimus, ministrė atsiliepia skeptiškai: „Iš esmės keliamos tos pačios problemos – reikalinga tvarkinga apskaita. Jei nebus verslo liudijimų ir žmogus mokės mokesčius nuo tiek pajamų, kiek uždirba, turės galimybę neapskaityti uždirbamų pajamų. Ko gero deklaracijose matysime daugiau mažiau tokius pačius keistus vidurkius ir skaičius, o mokesčių bus sumokama atitinkamai nei kiek arba labai mažai daugiau negu šiuo metu sumokama įsigyjant verslo liudijimus.“

Finansų ministrė I. Šimonytė ir premjeras Andrius Kubilius nuolat akcentavo, kad smulkiųjų verslininkų skundų motyvai yra prieštaringi, nes technika turėtų tik palengvinti apskaitą. Manoma, kad kasos aparatų įvedimui priešinasi tie, kurie nenori prekiauti skaidriai.

Turgaus prekeiviai grasina, kad vasarį dėl tokio sprendimo surengs mitingą, į kurį susirinks net 10 tūkst. protestuotojų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją