Moteris nusipirko šviežių strimėlių, kainavusių po 3,5 Lt/kg. Ji sakė tas strimėles pasisūdanti ir jos tampa panašios į silkes. Taip ji padarė ir šį kartą – parsinešusi namo žuveles pasūdė, pridėjo prieskonių ir paliko per naktį. Kitos dienos rytą pakėlė indo dangtį ir nustebo – strimėlės švietė.

„Užgesinau kambaryje šviesą – visas dubenėlis su strimėlėmis šviečia! Maždaug taip, kaip naktį žibintuvėliu pasišviečiame“, – stebėjosi žuvis labai mėgstanti Silva.

Ji sakė nebegalėjusi tokių žuvų valgyti. Dar pabandė nulupti strimėlių odelę – gal nebešvies? Nulupo, bet jos vis tiek švietė.

Silva domėjosi, kas gali pasakyti, ar tokios žuvys nėra pavojingos sveikatai, ar galima jomis apsinuodyti.

Šilutės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė, maisto produktų inspektorė Virginija Kirjanovienė „ŪP“ pasakojo, kad šios moters skundas jau ištirtas.

„Nustatėme, kad tomis strimėlėmis kovo 23 d. Šilutės halėje prekiavo pagal verslo liudijimą dirbanti Daiva Naujokienė. Pastaroji tas strimėles įsigijo rusniškės Ilonos Kulvietienės individualioje įmonėje.

Kai kovo 30 d. patikrinome, ten radome dar 26 kg strimėlių. Bet negalėjome nustatyti, kokiame žvejybiniame regione jos buvo sugautos, nes D. Naujokienė tas žuvis buvo nusipirkusi be ženklinimo. Ji mums pateikė tik sąskaitą–faktūrą, pagal kurią pirko.

Uždraudėme D. Naujokienei prekiauti neženklintomis žuvimis. Ji privalės mums pateikti utilizaciją patvirtinantį dokumentą. Utilizacijos įmonė yra tik Rietave.

D. Naujokienę nubaudėme ir pinigine bauda, nes šiuo atveju tik ji yra kalta – prekiautojams draudžiama įsigyti neženklintų žuvų. Pagal Maisto įstatymą, tokiu atveju pirmiausia atsako prekybą vykdantis asmuo.

Tikrinsime ir I. Kulvietienės įmonę“, - teigė V. Kirjanovienė.

Maisto produktų inspektorė V. Kirjanovienė teigė pasidomėjusi, kaip galėjo tos strimėlės šviesti.

Pasirodo, moksliniais tyrimais nustatyta, kad yra toks citoplanktonas, turintis daug fosforo. Strimėlės, silkės ir skumbrės jį ėda, o kitos – ne. Ir tos žuvys, kurios prisimaitina tuo planktonu, šviečia.

Gali pasitaikyti, kad, pavyzdžiui, nusipirkus dešimt strimėlių, švytės tik viena ar kelios... Žmonių sveikatai tokios šviečiančios žuvys nėra pavojingos – jos nėra nei radioaktyvios, nei turinčios kokių nors mikroorganizmų.

– Citoplanktono sudėtis yra panaši į jūros kopūstų. Žmogus nenusinuodys, nors, aišku, valgyti tokias žuvis nėra malonu, – sakė V. Kirjanovienė.