Šiuo metu niekur nedirbantis 48 metų A. Balčiūnas Lietuvos pašte yra dirbęs ūkio valdymo direktoriumi bei Viešųjų pirkimų ir Nekilnojamojo turto pardavimo komisijų pirmininku.

Be jo prieš teismą stojo Raseinių pašto 38 metų vadovas Modestas Klinka, Lietuvos pašto Turto eksploatacijos skyriaus 35 metų specialistas Jonas Barčauskas, verslininkai Zurabas Nutsubidze, Saulius Matelis, Darius Smaidžiūnas ir Dangis Savickas.

Kaltinimai taip pat yra pateikti trims juridiniams asmenims – bendrovėms „Bilderis“, „LTC“ ir „Transmitto“.

Ikiteisminį tyrimą dėl kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi atlikusi Vilniaus apygardos prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdyba nustatė, kad dalį Lietuvos pašto skelbiamų viešųjų pirkimų konkursų laimėdavo tie verslininkai, kurie galimai duodavo kyšį A. Balčiūnui.

Tyrimas atskleidė, kad siekdami įsigyti Lietuvos paštui priklausančius pastatus Kazlų Rūdoje bei Visagine verslininkai A. Balčiūnui galimai davė kyšius.

Raseinių pašto pastato rekonstrukcijos bei papildomų statybos darbų Vievio pašto pastate konkursus „laimėjo“ įmonių vadovai, iš anksto A. Balčiūnui galimai įteikę dideles pinigų sumas.

Kaltinamajame akte nurodyta, kad buvo sumokėti 25 tūkst. Lt (iš reikalautų 45 tūkst. Lt), bei 20 tūkst. Lt. Pasak prokurorų, A. Balčiūnas veikė ne vienas – jam galimai talkino, bendrininkavo Raseinių pašto direktorius M. Klinka ir Lietuvos pašto Turto eksploatacijos skyriaus specialistas J. Barčauskas.

Nustatyta, kad didžiausią – 10 200 eurų (daugiau kaip 35 tūkst. Lt) – kyšį be tarpininkų A. Balčiūnas gavo iš sostinėje registruotos transporto bendrovės „Transmitto“ tuomečio valdybos pirmininko 48 metų D. Savicko (šiuo metu jis bendrovėje dirba konsultantu).

Dėl to paskelbto keturiolikos automobilių pirkimo konkurso sąlygos buvo pritaikytos, atsižvelgiant į „Iveco“, kuriais prekiauja ši įmonė, technines charakteristikas. Įsigyti automobiliai „Iveco Daily“ buvo skirti kilnojamiesiems paštams įrengti.

Verslininkai, už kyšius pelnę A. Balčiūno palankumą ir su Lietuvos paštu pasirašę jiems naudingas sutartis, kaltinami papirkimu.

Pasak prokurorų, nusikaltimai buvo įvykdyti 2006-2009 metais. Dalis kaltinamųjų savo kaltę pripažįsta. Kurį laiką pašto darbuotojų pokalbių klausėsi STT, kuriems leidimą buvo davę Šiaulių apygardos teismas.

Penktadienį baudžiamąją bylą pradėjęs nagrinėti Vilniaus apygardos teismas apklausė vieną kaltinamųjų - pašto rekonstrukcijos darbus vykdžiusios įmonės vadovas D. Smaidžiūnas. Jis savo kaltę pripažino ir aiškino, kad pinigus perdavė J. Barčauskui, kuris esą turėjo perduoti „kažkam iš aukščiau“.

D. Smaidžiūnas tikino, kad pinigų niekada tiesiogiai nedavė A. Balčiūnui.

Buvusio vieno Lietuvos pašto vadovų A. Balčiūno turtas yra areštuotas.

Beje, dar dėl dviejų epizodų – piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo parduodant Lietuvos paštui priklausantį nekilnojamąjį turtą – ikiteisminis tyrimas yra išskirtas į atskirą. Jame įtarimai pareikšti buvusiam pašto generaliniam direktoriui Ernestui Vaideliui ir visiems A. Balčiūno vadovautos Nekilnojamojo turto pardavimo komisijos nariams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)