Vienas iš pirmųjų reikšmingų apgavysčių, vadinamų „Didelio pelno investicinėmis programomis“ (High Yeld Investment Programs -HYIP) tyrimų apskleidžia, kad nedidelis kiekis žmonių tokiomis finansinėmis piramidėmis naudojasi kaip įprastiniais investicijų vertės didinimo įrankiais.

Tyrimo duomenys rodo, kad investuotojai naudojasi interneto įrankiais norėdami nustatyti kada ateina geriausias laikas atsiimti savo indėlius.

HYIP programos, dar vadinamo Ponzi schemomis, siūlo milžiniškas grąžas tiems, kurie ryžtasi investuoti. Tokių finansinių piramidžių veikimas įmanomas tik didėjant žmonių, dalyvaujančių aferoje, kiekis, nes naujai prie piramidės prisidedančių žmonių pinigai naudojami susimokėti anksčiau prisijungusiems.

Apgavystės sumanytojas uždirba daugiausiai pinigų, o dauguma žemiau esančiųjų daug laiko skiria naujų piramidės narių „smegenų plovimui“ siekiant pagerinti savo uždarbį.

„Esame įsitikinę, kad visai gali būti nedidelis kiekis žmonių, uždirbančių pinigus. Tačiau akivaizdu, kad kur kas pelningiau yra tokią aferą sukurti nei į ją investuoti“, - sakė vienas iš tyrimo organizatorių, kompiuterių saugumo ekspertas dr. Richardas Claytonas.

Stebėjimo svetainės

Mokslininkai mano, kad per 1600 HYIP aferų, kurias tyrėjais stebėjo devynis mėnesius, per mėnesį buvo „prasukama“ apie 6 mln. JAV dolerių (apie 15,7 mln. litų).

„Tai nėra menka pinigų suma“, - sakė dr. R. Claytonas.

Skirtingos „investicinės programos“ siūlė labai skirtingus uždarbius. Didžiausias siūlomas uždarbis buvo 440 proc. per 10 minučių, tačiau kitų aferų vykdytojai teigė, kad investuotojai gautų kuklius 1-2 proc. per dieną.

Dr. R. Clayonas sakė, kad tyrimo metu buvo aptikta agregatorių („seklių“) svetainių, kurios stebėjo Ponzi schemas, kai kurios jų gyvavo kelis mėnesius. Tuose agregatoriuose buvo pateikiami išsamūs duomenis apie tai, kiek skirtingos „investicinės programos“ išmoka savo dalyviams.

Naudodamiesi tokiomis svetainėmis investuotojai gali pastebėti kada piramidė pradeda byrėti ir laiku imasi veikslų savo pradinei investicijai atsiimti.

„Jų vienintelis tikslas – padėti žmonėms pasirinkti, kur jiems dėti savo pinigus“, sakė dr. R. Claytonas, tačiau dėl duomenų stygiaus jis atsisakė bet kokių griežtų išvadų pateikimo.

„Jei tikėtume, kad viskas, ką matome internete yra tiesa, tuomet kai kurie žmonės sugeba atsiimti savo pinigus, o kai kurie atsiima netgi daugiau nei yra investavę“, - sakė saugumo ekspertas.

Kaip ir visų finansinių piramidžių atvejais, ankstyvieji investuotojai viliasi sulaukti daug naivių vėlyvųjų investuotojų, kurie galbūt nesuvokia, kad prisijungimas prie tokios finansinės apgavystės jiems beveik neabejotinai kirs per kišenę.

„Žmonės, kurie aptinka tokias svetaines ir apie jas daug nežino, gali būti apmulkinti ir pradėti manyti, kad tai yra gera investicija“, - sakė dr. R. Claytonas.

Jungtinės Karalystės Finansinių paslaugų administracija įspėja nedalyvauti Ponzi schemose netgi ankstyviausiose jų stadijose.

„Vartotojai turėtų atsargiai vertinti visus investicinius pasiūlymus su neįtikėtinais uždarbiais. Jei pasiūlymas skamba per daug gerai, kad būtų tiesa, greičiausiai tai ir nėra tiesa“.

Dr. R. Claytonas pridūrė, kad finansinės piramidės pagal apibrėžimą nėra legalios, taigi, vartotojų investicijos nėra ginamos įstatymų ir galimybių susigrąžinti prarastas investicijas jiems nebūtų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją