Lietuva yra pirmoje vietoje pagal mokesčių sistemos palankumą verslui ir lenkia regiono vidurkį pagal verslumo skatinimą, tačiau atsilieka nuo pirmaujančių kaimyninių valstybių pagal likusius aštuonis rodiklius, kurie naudojami skaičiuojant indeksą. Pasaulio mastu Lietuva pagal palankumą verslui yra tarp 40 proc. pirmaujančių valstybių.

Baltijos jūros regiono indekse Lietuva užima 8 vietą tarp 11 valstybių, o jos vidutinis balas siekia 6,6. Palyginimui, pirmaujančios Danijos ir Suomijos palankumo verslui indeksas sudaro 8,7 balo, o paskutinę vietą užėmusios Ukrainos – 4 balus. Estija, surinkusi 7,9 balo, reitinge yra penkta, Latvija su 6,7 balo – septinta.

Skaičiuodami Baltijos jūros regiono valstybių palankumo verslui indeksą „Swedbank” specialistai atsižvelgė į 9 skirtingus rodiklius, darančius įtaką verslo aplinkai: verslumo skatinimą, situaciją darbo rinkoje, mokesčių politiką, finansų rinkas, užsienio prekybą, švietimą, valdymą, infrastruktūrą ir inovacijų klimatą. Skaičiuojant indeksą nebuvo atsižvelgiama į atskirų valstybių makroekonominius rodiklius.

Pasak „Swedbank” vyriausiosios analitikės Linos Vrubliauskienės, tyrimo duomenimis, Lietuvos stiprioji pusė pagal palankumą verslui yra mokesčių verslui sistema ir švietimas (kiekybinis parametras – daug išsilavinusių žmonių). Mūsų šalis pagal šiuos rodiklius patenka tarp 30 proc. geriausiai įvertintų pasaulio valstybių. Kalbant apie mokesčių politiką, Lietuva išlieka viena patraukliausių Europos Sąjungos šalių pagal verslo apmokestinimą. Pasak jos, Lietuvai privalu išnaudoti šį savo pranašumą, todėl labai svarbu, kad mokesčių sistema būtų prognozuojama ir stabili.

Kaip rodo tyrimo duomenys, daugiausiai sunkumų verslui Lietuvoje kelia situacija finansų ir darbo rinkose. Pagal šiuos rodiklius Lietuva surinko atitinkamai 3,4 ir 6,0 balo iš 10-ies galimų. Pagal finansų rinkos rodiklį Lietuva tarp Baltijos šalių valstybių yra trečia nuo galo ir lenkia tik Ukrainą bei Lenkiją. Pagal darbo rinkos indeksą Lietuva yra ketvirta nuo galo ir be anksčiau minėtų Ukrainos ir Lenkijos taip pat lenkia Vokietiją.

Naująjį Baltijos regiono indeksą (BSI) „Swedbank” specialistai sudarė remdamiesi Pasaulio banko, „Transperancy International”, Pasaulio ekonomikos forumo, KPMG, ILO ir INSEAD duomenimis. Indekso duomenys paskelbti leidinyje „Baltic Sea Report”, kuris yra skirtas plėtrą regione planuojančiam verslui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją