Jei pataisos nevetuos prezidentė, Panevėžys neteks ne tik investuotojų, bet ir naujų darbo vietų.

Prieš metus pradėtas kurti parkas tebestovi tuščias – išvogtos trinkelės, išardyti įrenginiai. Negana to, kelis čia ketinančius įsikurti verslininkus galėjo išgąsdinti Seimo sprendimas apriboti jų dalyvavimą zonos valdyme ir delsimas patvirtinti parką laisvąja ekonomine zona.

„Jau skaičiavome, kiek turėsime naujų darbo vietų, bus užimti žmonės. Tai patraukli strategiškai, gera vieta. Ir išgirstame kaip perkūnas iš giedro dangaus, kad įstatymiškai ta vieta nepatvirtinta ir jai netaikomos LEZ taisyklės“, – kalbėjo verslininkas Algimantas Lukoševičius.

Kai kurių politikų nuomone, vien tik į valdiškas rankas perduota Panevėžio laisvoji ekonomikos zona gali mirti taip ir nepradėjusi veikti. Esą nesuprantama, kodėl tokie ribojimai pritaikyti tik Panevėžio ir Kėdainių parkams.

„Dabar yra padaryta taip, kad Vyriausybė paskelbia tarptautinį konkursą, laimėtojas, tarkim, užsienio kompanija, turi įsteigti valstybinę arba savivaldybės įmonę. O to neįmanoma pagal Lietuvos įstatymus padaryti. Štai ir atsakymas. Reiškia, kad įstatymas, kurį dabar yra priėmęs Seimas dėl Kėdainių ir Panevėžio, realiai negali veikti“, – tvirtino Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas Vitas Matuzas.

Panevėžio valdžia dėl to, kad pabėgs investuotojai, panikos nekelia, nors kai kurie ketina kurtis tik dėl laisvos ekonominės zonos. Esą savivaldybė pati dar neparuošusi sąlygų jiems įsikurti –neprivestos dujos, neprijungtos elektros tiekimo linijos.

„Neatsiras šiandien per vieną dieną statybos. Visos tos įmonės, kurios ateina ir investuoja, jos yra pateikusios paraiškas ES paramai gauti. Vienintelį dalyką, kurį jos gali daryti, tai jos gali daryti tik projektavimo darbus. Nieko jos negali daryti per tą pusmetį. Tai nauda – jokių vietų neįsikurs dabar, toje tuščioje vietoje“, – tvirtino Panevėžio vicemeras Petras Narkevičius.

Taps ar ne Panevėžio parkas laisvosios ekonomikos zona ir tuo sumažins bedarbių skaičių mieste, priklausys nuo Prezidentės, turinčios pritarti arba atmesti Seimo priimtą pataisą.

Į šalies pramonės parkus valstybė, savivaldybės ir Europos Sąjunga investavo apie 120 mln. litų.