„Komercinių bankų priežiūrą vykdo Lietuvos bankas, kreipkitės į jį“, – DELFI sakė prezidentės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė.

„Mes publikacijų nekomentuojame“, – DELFI sakė banko ryšių su visuomene skyriaus vadovas Giedrius Simonavičius.

Vėliau Lietuvos bankas išplatino pranešimą spaudai, kuriame tvirtino, kad atlikdamas kredito įstaigų priežiūros funkciją, bankas vykdo nuolatinę finansų sistemos būklės stebėseną.

„Todėl remdamasis objektyviais jam prieinamais kredito įstaigų priežiūros duomenimis, Lietuvos bankas ragina susilaikyti nuo neatsakingų, visuomenei žalingų ir sumaištį skatinančių spekuliacijų bankų stabilumo klausimais", – rašoma pranešime.

DELFI duomenimis, pirmadienį apie 16 val. V. Vasiliauskas lankėsi Generalinėje prokuratūroje.

Neoficialiomis BNS žiniomis, antradienį ryte numatytas LB valdybos posėdis buvo atidėtas popietiniam laikui, nes jo valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas turėjo skubiai susitikti su aukštais pareigūnais. Susitikimas buvo susijęs su publikacija "Lietuvos ryte".

Kultūros ministerijos duomenimis, 35,64 proc. dienraščio „Lietuvos rytas” akcijų priklauso bendrovei „Snoro Media Investicijos“. Tai – banko „Snoras” antrinė bendrovė.

Reaguoti turi institucijos

Tuo metu Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas yra įsitikinęs, kad situaciją turėtų paaiškinti valdžios institucijos ir kuo greičiau išsklaidyti abejones.

„Kol kas visi bankų vadovai sveiki, darbo vietose, bet labai susirūpinę. Anksčiau jie nebuvo gavę jokių signalų. Mums svarbiausia yra klientų reakcija, turi būti greitas atsakingų institucijų paaiškinimas ir tolesni veiksmai“, – DELFI komentavo jis.

Pasak S. Kropo, tokios publikacijos gyventojų elgseną gali paveikti labai neigiamai.

„Čia yra žaidimas su ugnimi ir lygioje vietoje visiškai stabilią bankų sistemą galima labai greitai išmušti iš vėžių ir sukelti paniką. Juk viskas yra paremta pasitikėjimu. Pirmiausiai yra valdžios institucijų atsakomybė yra užtikrinti pasitikėjimą ir stabilumą“, - sakė jis.

Pašnekovas nesiėmė vertinti, kam galėtų būti naudingos tokios publikacijos.

„Jos niekam nėra naudingos. Sunku dabar pasakyti, ar už to yra realus pagrindas, ar čia visiška muilo opera“, - kalbėjo S. Kropas.

Antradienį Generalinė prokuratūra išplatino pranešimą, kuriame neigia, kad jau „prašė leidimo atlikti kratas viename bankų ir jo vadovų namuose”, tačiau nepaneigė, kad vykdomas tyrimas.

Bankai atsiriboja

Visi lietuviškais laikomi bankai, kurie neturi motininių bankų užsienyje, tvirtina neturį nieko bendro su dienraščio publikacija ir jokie tyrimai jų bankuose nevykdomi.

„Snoro“ banko Viešųjų ryšių departamento direktorė Virginija Žygienė DELFI sakė, kad dienraštyje pateikta informacija su banku ir jo vadovais nesusijusi.

„Bankas „Snoras“ dirba įprastu ritmu ir teisėsaugos institucijos jokių tyrimų banke nevykdo“, – komentavo ji.

„Šiaulių banko“ Viešųjų ryšių specialistė Daiva Griškienė DELFI sakė, kad banke jokių tyrimų nevyksta ir ji neįsivaizduojanti, iš kur galėjo rastis tokia informacija.

„Pateikta informacija su „Šiaulių banku“ nieko bendro neturi. Jokių tyrimų banke nevyksta, pažeidimų nėra, neįsivaizduoju, iš kur tokia informacija“, – DELFI teigė ji.

Ūkio banko nuomone, tokios publikacijos daro žalą visai bankinei sistemai.

"Ūkio bankas, visi jo vadovai ir darbuotojai dirba savo darbo vietose įprastu ritmu. Ūkio banko nuomone, tokio pobūdžio publikacijos labai neigiamai įtakoja visą šalies bankų sistemą, tačiau tikslesnius komentarus turėtų teikti publikacijoje minimos institucijos", - DELFI antradienį teigė Ūkio banko atstovė ryšiams su visuomene Auksė Armonaitė.

„Bankui jokių pretenzijų nepateikta nei iš FNTT, niekur. Bankas dirba
įprastu ritmu. Mes žinome tik tiek, kiek parašyta straipsnyje“, - sakė
Medicinos banko Verslo plėtros departamento rinkodaros vadybininkė Daiva Patalauskienė.

DELFI primena, kad šiemet „Snoras“ iš Lietuvos banko nesulaukia leidimo padidinti įstatinį kapitalą iki 874,3 mln. Lt.

Buvo skaičiuojama, kad po šio sprendimo bankas taptų trečiu pagal dydį Lietuvoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją