Antrajame praėjusių metų ketvirtyje dolerio dalis pasaulio Centrinio banko rezervuose buvo sumažėjusi iki istorinio minimumo – 60,5 proc. Tačiau jau gruodį ji buvo pakilusi iki 62,1 proc. 2012 metų pradžioje dolerio kursas pagrindinių valiutų krepšelyje pakilo 8,2 proc. Tai rodo didžiulę šios valiutos paklausą.

Federalinė rezervų sistema nuo krizės pradžios 2008 metais atspausdino iki 2 trln. dolerių, tačiau pasirodė, kad ir jų neužtenka.

Dolerio paklausa pirmiausia išaugo dėl to, kad pagrindinė jo alternatyva – euras – dėl skolų krizės Europoje atsidūrė sudėtingoje padėtyje. Pastaraisiais mėnesiais Europos valiutos pozicijos itin greitai silpnėjo dėl išaugusios tikimybės, jog Graikija pasitrauks iš euro zonos, taip pat dėl sunkumų Ispanijos bankų sektoriuje.

Tačiau analitikai neatmeta, jog ateityje dolerio paklausa gali smarkiai sumažėti. Taip gali nutikti, jei pirmam plane atsidurs Jungtinių Valstijų problemos dėl skolų. Manoma, kad 2012 metais šios šalies biudžeto deficitas sudarys 8,1 proc., o euro zonoje jis neviršys 3,5 proc.
Toks deficitas turi būti kompensuojamas kapitalo atėjimu, tačiau investuotojai gali apeiti Jungtines Valstijas dėl sumažėjusių refinansavimo tarifų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)