Vienoje Atlanto pusėje euro zonos skolos krizė išplito į valstybės, kurios galbūt per didelės, kad jas būtų galima išgelbėti, – į Ispaniją ir į Italiją. Tiesa, bankas RBS mano, kad 3,5 trilijono eurų (12 trilijonų Lt) pagalbos fondas garantuotų Europos valiutos sąjungos išlikimą.

Kitoje pusėje, JAV, ekonomikos atsigavimas sustojo ir pinigų spausdinimo mašinos vėl tepamos. Trečias finansinio stimuliavimo etapas (QE3) labiau tikėtinas, nei manyta biržose. Federalinis rezervų bankas nepakeitė nuomonės, nors antrasis kiekybinis ekonomikos palaikymas (QE2) sukėlė pasaulinį pasipiktinimą.

Nesutarimai tarp Kongreso ir Baltųjų rūmų dėl JAV skolos limito privertė reitingų agentūrą „Moody’s“ konstatuoti, kad yra nedidelė, tačiau didėjanti rizika, JAV po dviejų savaites gali nebepajėgti vykdyti finansinių įsipareigojimų.

„Tai, kas anksčiau atrodė neįmanoma, tapo įmanoma“, – sakė interneto svetainės thebulliondesk.com direktorius Rossas Normanas.

„Vieno iš didžiųjų JAV bankų atstovas šiandien man parašė – jei bus patvirtinta nauja finansinio stimuliavimo programa (QE3), auksas gali pabrangti iki 5 tūkst. dolerių (12 158 Lt), o sidabras – iki 1 000 dolerių (2 432 Lt). Man labai gaila, tų, kurie priklausomi nuo fiksuotų pajamų, susietų su nekonvertuojamais popieriniais pinigais, nes su tais popieriniais pinigais jie nieko neįpirks“, – sakė aukso gavybos įmonės „Petropavlovsk“ vadovas Peteris Hambro.

Valstybės bando ieškoti išeičių iš susidariusios padėties – anksčiau buvo mestasi nuo dolerio prie euro. Per pastarąjį dešimtmetį Kinija, Rusija, Brazilija, Indija ir Arabų valstybės pavertė 7 trilijonų dolerių rezervus į eurus. Kadangi šiuo metu Europos valiutos sąjunga išgyvena krizę, nebėra saugumą garantuojančios valiutos. Šveicarijos frankas, Kanados doleris, Australijos doleris ir Korėjos vonas yra per maži.

Išeitis? Žingsnis po žingsnio, aiškėjant, kad Japonija ir Vakarai galutinai prasiskolino, pasaulis artėja prie aukso standarto (angl. gold standard) atgaivinimo. Pasaulio banko vadovas Robertas Zoelickas teigė, jog metas apsvarstyti aukso, kaip atsiskaitymo priemonės, tarptautiniu lygiu, įvedimą. Šveicarijos parlamente vyks balsavimas dėl paralelaus auksinio franko įvedimo, Utos valstijoje (JAV) auksas yra teisėta atsiskaitymo priemonė, mokant mokesčius.

Naujasis aukso standartas veikiausiai remtųsi penkto dešimtmečio pabaigoje britų ekonomisto Johno Maynardo Keyneso siūlytu variantu. Jo esmė – 30-ies žaliavų krepšelis, kuris būtų mažiau paveikus defliacijai nei grynas auksas. Prieš dvejus metus šią idėja atgaivino Kinijos centrinio banko vadovas Zhou Xiaochuan, kaip priemonę pažaboti paskolų perteklių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją