Pretendentai turėjo pasiūlyti neskausmingiausią pasaulio ekonomikai vienos ar kelių valstybių pasitraukimo iš euro zonos planą.

"Wolfson Economics Prize" premija įsteigta 2011 m. spalį. Jos steigėjas - britų verslininkas ir garsus valdančiosios Konservatorių partijos rėmėjas Simonas Wolfsonas. Jungtinėje Karalystėje garsus verslininkas pasiūlė piniginę premiją ekonomistams, kurie sugalvos planą, kaip šalims pasitraukti iš Europos bendros valiutos zonos - euro zonos.

Pasak jo, "ši premija skirta ne tam, kad euras kuo greičiau žlugtų, o siekiant suburti analitinius tyrimus šia tema, paskatinti geriausius pasaulio ekonomikos protus padėti užpildyti tą politinę tuštumą".

"Aš ir daugelis Europos verslininkų tikisi, kad euro zona išliks stabili, tačiau jei ne, Europa neturi klaidžioti politiniame vakuume", - sakė S. Wolfsonas praėjusių metų spalį.

Iš viso organizacinis komitetas sulaukė 452 pasiūlymų, tiek iš paprastų žmonių, tiek iš garsių ekonomistų ir universitetų.

Į trumpąjį premijos finalistų sąrašą, be R. Botle ir jo grupės, pateko privati investuotoja Catherine Dobbs, Jensas Nordvigas ir Nickas Foroozye iš "Nomura Securities", Neilas Recordas iš "Record Currency Management", taip pat Jonathanas Tepperis iš "Variant Perception".

R. Botle pasiūlyme aprašyti euro zonos iširimo padariniai, pavyzdžiui, atlyginimų sumažėjimas, devalvacija ir bankrotai. Tačiau ekonomistų nuomone, tokie padariniai neišvengiami pasitraukiant iš euro zonos, jų nereikia bijoti, verčiau juos priimti kaip neišvengiamą dalyką ir palaipsniui įveikti.

Savo detalesnėje darbo versijoje (ją finalistai turėjo įteikti organizaciniam komitetui iki gegužės 29 dienos) R. Botle komanda pasiūlė keletą žingsnių, kuriuos turėtų žengti šalis, pasitraukdama iš euro zonos.

Visų pirma valstybė turi iškart įsivesti nuosavą valiutą, kuri galiotų kartu su euru. Vėliau visi atlyginimai, kainos, paskolos ir bankų indėliai turi būti konvertuojami į naująją valiutą 1:1santykiu.

Eurai turi būti priimami vykdant nedideles transakcijas dar pusę metų. Tuo pačiu metu valdžia turi nedelsdama atsisakyti valiutinių intervencijų, taip pat išplatinti su infliacijos lygiu susietas valstybės obligacijas. Nepriklausomi auditoriai turi stebėti, kaip įgyvendinamos šios priemonės.

Eltos vertėja Rita Vidugirienė

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)