Rekordiškai žema 1 proc. palūkanų norma, kuri buvo sumažinta po finansinės krizės ir pasaulinės recesijos, laikėsi beveik dvejus metus. Europos Komisija neseniai atnaujino infliacijos euro zonoje prognozę iki 2,2 proc., tai viršija ECB nustatytą rodiklį.

Analitikai pareiškė, kad ECB kelia nerimą augančių naftos ir maisto produktų kainų įtaka infliacijai.

„Infliacija viršija jų planinio rodiklio lygį ir jie nerimauja, kad taip gali tęstis gana ilgai“, – pasakė Europos ekonomistas iš „BNP Paribas“ banko Kenas Watrettas.

Tačiau neaišku, kiek dar kils palūkanų norma.

Tolesnis jos didėjimas gali kelti grėsmę silpnesnėms euro zonos ekonomikoms, tokioms kaip Airijos Respublika ir Portugalija.

„Greičiausiai, tai tik pradžia, tačiau, manau, ECB prezidentas Jeanas-Claude’as Trichet mėgins apriboti rinkos lūkesčius, įspėdamas apie galimus palūkanų normų didinimus“, – pasakė bankininkystės grupės „Lloyds“ palūkanų normų strategas Ericas Wandas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją