Laimės paukštę už uodegos pagavęs investuotojas investavo 850 mln. JAV dolerių (2,043 mlrd. Lt) (santykis buvo 1 prie 10). Ir iš tikrųjų agentūra S&P sumažino JAV skolinimosi reitingą ir leido kažkam praturtėti 8,5 mlrd. JAV dolerių (20,43 mlrd. Lt).

Žiniasklaidoje sklando gandai, kad šiuo laiminguoju tapo garsus spekuliantas George‘as Sorosas, kurio vardas dažnai siejamas su svaro sterlingo žlugimu 1992 metų rugsėjo 16 dieną (vadinamuoju juoduoju trečiadieniu). Tą dieną G. Soroso rizikos kapitalo fondas „Quantum“ pardavė 5 mlrd. svarų sterlingų. Kai svaras sterlingas nuvertėjo, „Quantum“ supirko dar daugiau Jungtinės Karalystės valiutos ir už taip uždirbo 1 mlrd. dolerių. Nuo to laiko G. Sorosas tapo žinomas kaip „žmogus, palaužęs Anglijos banką“. Pats finansų guru dieną, kai buvo vykdomos spekuliatyvinės operacijos, vadina „baltuoju antradieniu“.

Įrodymų, kad būtent G. Sorosas „suorganizavo“ JAV skolinimosi reitingo sumažinimą, nėra. G. Sorosui artimas šaltinis dienraščiui sakė, kad verslininkas su šiais įvykiais nesusijęs. Be to, šaltinis dienraščiui sakė abejojąs, kad toks sandoris iš viso įvyko.

George‘as Sorosas
Kad ir kas įvykdė šią operaciją, dienraštis teigia, kad statymas už tai, kad bus sumažintas JAV skolinimosi reitingas, buvo atliktas 2011 metų liepos 21 dieną. S&P JAV AAA reitingą sumažino rugpjūčio 5 dienos vakarą – dėl to kilo masinė panika finansų rinkose visame pasaulyje.

Jeigu ir šį kartą pergalę švenčia G. Sorosas, neatmetama galimybė, kad būtent taip jis norėjo užbaigti 40 metų trukusią rizikos kapitalo fondų guru karjerą. Informacija apie tai, kad G. Sorosas ketina trauktis, pasirodė liepos pabaigoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją