Plėtrą stabdo prastas susisiekimas

Apie tai, kaip sekasi plėtoti paslaugų centrų verslus Lietuvoje kalbėjęsi bendrovių atstovai šnekėjo, jog su didelėmis problemomis nesusiduria, tačiau kliūčių šalį atrasti ir kitoms bendrovėms vis tik yra. Ilma Mažeikienė, SEB atstovė sakė, jog vienas iš kitų verslų plėtrą į Lietuvą stabdantis veiksnys - prastas susisiekimas. „Nuskristi į Vilnių labai sunku. Kai negali iš Skandinavijos nuskristi tiesiogiai, tai kai ką pasako, tai sudaro įspūdį“, - kalbėjo moteris.

Kendra Ricenbaw, paslaugų centro „Western Union“ atstovė pastebėjo, kad tai, kas galėtų trukdyti – ir neteisinga nuomonė apie lietuvius: ji, pavyzdžiui, sakė sulaukianti klausimu, kaip, pavyzdžiui, lietuviai moka anglų kalbą. Moteris tikino, kad norint, jog žmonės atvyktų į Lietuvą, reikia papasakoti apie šalį. „Nenuvertinkite komunikacijos svarbos. Reikia, kad visi žinotų, ko tikėtis. Reikia turėti lūkesčių – tai puikus būdas pradėti“, - kalbėjo „Western Union“ atstovė.

„Lindorff group“ atstovas Kolbjorn Midttun pastebėjo, kad Lietuvos sostinėje sudėtinga rasti verslui tinkamas patalpas. „Jei noriu kažkur persikelti, reikia turėti vietą, o biurą rasti gana sunku. Tai pagrindinė problema, be to, ne viskas gali būti Vilniuje, - pastebėjo K. Midttun. - Tai viena iš problemų, mes suprantame ekonominius sunkumus, bet reikia centro, kuris galėtų būti naudojamas kelių įmonių“.

Darbuotojai – talentingi

Visi diskutavę paslaugų centrų atstovai sakė, pritarė, jog Lietuva – puiki vieta bent jau kurti tokio tipo verslus: nei vienas jų nesakė, kad pažvelgęs atgal gailisi verslą plėtoję šioje šalyje. K. Ricenbaw, paslaugų centro „Western Union“ atstovė sakė, kad jų įmonė čia gali pasigirti sėkminga plėtra. Jie džiaugėsi ir čia dirbančiais darbuotojais. „Žmonės lengvai prisitaiko prie kitų laiko zonų“, - kalbėdama apie centre dirbančių žmonių privalumus sakė ji.

„Jūs turite labai talentingus žmones, jie supranta, ką jie daro, tai įrodymas , kad lankytojai ateina ir gali pasikalbėti su darbuotojais“, - teigė moteris.

„Lindorff group“ atstovas Kolbjorn Midttun tai pat sakė, jog dabartiniai rezultatai viršija jų lūkesčius. „Mūsų darbuotojai iš tikrųjų kalba visomis kalbomis, kuriomis sako, kad kalba“, - sakė jis. Bendrovės atstovas patikino, kad svarbu ir tai, jog padalinyje dirbantys žmonės – skirtingų profesijų atstovai. K. Middtun patarimas nusprendus verslą plėtoti ir Lietuvoje – neatidėlioti. „Tik darykite, ko laukti?“, - klausė K. Middtun.

Trūksta gabumų reklamuoti save

Apie kitose Baltijos šalyse bei Lietuvoje gyvenančių darbuotojų savybes bei talentą kitoje klausimų sesijoje kalbėję tarptautinių įmonių - „Western Union“, „Barclay“ - atstovai pripažino, kad lietuviams kartais trūksta gebėjimų save reklamuoti. Vitalija Jakovonienė, „Western Union Processing Lithuania“ atstovė sakė, jog viena iš to priežasčių – socialinės aplinkybės. „Lietuvių kultūroje girti save nenatūralu“, - sakė ji.

Jai pritarė ir Giedrius Dzekunskas, „Barclays technologies Centre Lithuania“ atstovas. Vyriškis papasakojo, kokią istoriją jam teko girdėti įdarbinimo metu: pokalbio metu pretendentas buvo paklaustas, ar galės atlikti darbą – į šį klausimą jis atsakė: „tikriausiai“, nors ir dirbo srityje aštuonerius metus. „Kodėl tikriausiai? - „Todėl, kad visada galima suklysti“, - papasakojo, kokį atsakymą teko išgirsti, G. Dzekunskas. 

Vis tik, kompanijų atstovai pritarė anksčiau kalbėjusiems kolegoms – lietuviai gali būti gerais darbuotojais. „Turime daug jaunų, gerai išsilavinusių žmonių“, - sakė G. Dzekunskas. V. Jakovonienė patikino, kad Lietuvoje darbuotojų ieškantys jų kompanijos atstovai žino, kad ras energingų, gerai kalbas mokančių žmonių. „Mes visiškai tikime talentu čia, esame čia jau ilgai ir esame pasiryžę čia pritraukti ir kitų kompanijų bei sukurti daugiau darbo vietų“, - dar pokalbio pradžioje patikino ir vienos iš vykusių klausimų sesijos moderatorė Cynthia J. Pasky, dirbanti „Strategic Staffing“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)