Mokyklos švęs kartu

Švietimo ir mokslo ministerija šiemet mokykloms pačioms leido apsispręsti, kada sukviesti mokinius: šeštadienį – rugsėjo 1-ąją ar pirmadienį – rugsėjo 3-iąją.

Vakar paaiškėjo, kad uostamiestyje pasirinkta pastaroji data.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė tvirtino, kad sprendimas priimtas pasitarus su Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos ir Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Klaipėdos skyriais.

Rugsėjo 1-oji šiemet yra šeštadienį – ne darbo dieną. Todėl mokslo metų pradžios šventę nuspręsta perkelti į pirmadienį. Tradiciškai Klaipėdoje ji vyks visose mokyklose vienu metu“, – pabrėžė vedėja.

Uostamiestyje vyksiančios mokslo metų pradžios šventės metu parduotuvėse bus galima įsigyti alkoholinių gėrimų. Prekiauti svaigalais joms draudžiama tik rugsėjo 1-ąją.

Draudimas parduotuvėms Mokslo ir žinių dieną pardavinėti alkoholį priimtas prieš penkerius metus.

Sprendimai – nelogiški?

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas tvirtino, kad rugsėjo 1-oji yra atmintina diena. Anot jo, ministerijos leidimas leisti švęsti mokslo metų pradžią rugsėjo 3-iąją yra klaida.

Politiko teigimu, dėl to keisti įstatymo, kuriuo numatomas draudimas parduotuvėms rugsėjo 1-ąją prekiauti alkoholiu, nereikėtų.

A.Matulas pabrėžė, kad Seimas neturi prisitaikyti prie kokių nors valstybės tarnautojų priimtų ne visai logiškų sprendimų.

„Rugsėjo 1-oji yra šventė, vyksta renginiai, mokiniai dalijasi vasaros įspūdžiais. Pamokos tada nevyksta. Tad nemanau, kad reikia ką nors kaitalioti, atsižvelgiant į kalendorių. Dar kas pagalvos, kad šventės datą reikia keisti ir dėl prasto oro. Mokslo metų pradžia turi būti švenčiama rugsėjo 1-ąją. Visi susirinkti turi, nors ir kelioms valandoms“, – dėstė Seimo narys.

Draudimas davė rezultatų

Anot A.Matulo, leidimas perkelti šventę iš rugsėjo 1-osios į 3-iąją yra daugiau pragmatinis veiksmas.

„Moraliai to nepateisinu“, – pabrėžė politikas

A.Matulas teigė, kad draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais parduotuvėse rugsėjo 1-ąją yra daugiau simbolinis veiksmas. Tačiau, anot politiko, šis draudimas davė realių rezultatų.

„Per pastaruosius trejus metus sumažėjo rugsėjo 1-ąją alkoholiu apsinuodijusių paauglių. Užpernai tokių atvejų išvis nebuvo užfiksuota“, – pastebėjo Seimo narys.

Didelės problemos nemato

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėjos Nomedos Barauskienės, tokia paradoksali situacija susidarė pirmą kartą.

„Rugsėjo 1-oji išliks Mokslo ir žinių švente. Įstaigoms leista pasirinkti, kurią dieną organizuoti mokslo metų pradžios šventę dėl patogumo, kad mokytojams laisvą dieną nereikėtų eiti į darbą“, – komentavo N.Barauskienė.

Klaipėdos švietimo skyriaus vedėja L.Prižgintienė dėl negaliosiančio draudimo mokslo metų pradžios šventės metu nesijaudino. Anot jos, rugsėjo 1-ąją daug girtaujančių mokinių nebuvo.

Uostamiesčio moksleiviai per mokslo metų pradžios šventę 8 val. tradiciškai rinksis Lietuvininkų aikštėje. Nuo 9 val. jie sugužės į mokyklas.