Švietimo ir mokslo, Susisiekimo ir Teisingumo ministerijos pasirinktos todėl, kad joms vadovauja ministrai liberalai. Profsąjungas piktina Liberalų sąjūdžio partijos priešiškumas dėl MMA didinimo.

Visgi prieš MMA didinimą pasisako ne tik liberalai. Šiai idėjai nepritaria ir konservatorius premjeras Andrius Kubilius. Praėjusią savaitę A. Kubilius pareiškė, kad siūlymas didinti MMA yra per ankstyvas ir verslui galėtų sukelti daugiau bėdų nei atneštų naudos darbuotojams.

Politikams siūlė pasivažinėti autobusais

„Kodėl verslininkai verkia, kad nėra kvalifikuotų specialistų. Nejau už minimalią algą jų galima turėti? Reikia, kad šeimos, kurios dirba, užsidirbtų ir galėtų investuoti į vaikus, kad jie pasiliktų čia“, - DELFI sakė prie Teisingumo ministerijos piketavusi Joana Žukovska.

Pasak jos, Lietuvoje gaunant minimalią algą, galima ne gyventi, o tik palaikyti gyvastį. „Jeigu ministrai ir Seimo nariai pavažinėtų autobusu kartu su į darbą važiuojančiais žmonėmis – jų veiduose viskas parašyta, kaip jie išgyvena. Viskas matosi jų akyse“, - kalbėjo J. Žukovska.

Pasak Paslaugų sferos darbuotojų profsąjungos pirmininko Aleksandro Posochovo, prie liberalų ministerijų piketuojama siekiant padėti liberalams suprasti, kad už minimalų atlyginimą pragyventi neįmanoma. „Jie visai nesupranta arba nenori suprasti, kaip gyvena eiliniai Lietuvos žmonės“, - sakė A. Posochovas.

Jis aiškino, kad pakilus minimaliai algai, turėtų sumažėti ir vokelių skaičius, taip padidėtų įplaukos į biudžetą, mažėtų šešėlinis verslas.

MMA nori didinti iki 900 Lt ir 1000 Lt

MMA klausimas antradienį bus svarstomas ir neeiliniame Trišalės tarybos posėdyje. Jo metu Vyriausybės atstovai turi pateikti galutinį sprendimą dėl MMA didinimo. Posėdžio metu prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vyks dar vienas profesinių sąjungų pozicijos palaikymo piketas.

Didinti minimalią algą iki 900 Lt prieš mokesčius siūlė profsąjungų atstovai, tam pritarė ir pramonininkai, tačiau kiti darbdavių atstovai siūlymui pasipriešino. Profesinės sąjungos vieningai siūlo minimalų atlyginimą nuo liepos didinti iki 900 Lt, o nuo kitų metų sausio – iki 1000 Lt.

Šiuo metu minimalus atlyginimas Lietuvoje yra 800 Lt prieš mokesčius arba maždaug 670 Lt po jų. Mažesnis minimalus atlyginimas Europos Sąjungoje mokamas tik Rumunijoje ir Bulgarijoje.

Liberalai: pritariame MMA didinimui valdininkų sąskaita

Debatai dėl MMA didinimo vyksta ir Seime - šiuo metu čia įregistruoti keli siūlymai didinti minimalų atlyginimą.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija antradienį išplatino pranešimą, kuriame tikina pritarianti iniciatyvai didinti MMA.

Frakcija praneša antradienį įregistravusi naują siūlymą dėl esamo Seimo nutarimo – siūloma didinti minimalų atlygį iki 1 tūkst. Lt ir tuo pačiu 5-10 proc. mažinti valdžios sektoriaus mokos fondą bei susijusias išlaidas.

„Tačiau minimalų atlygį didinti galime tik tokiu atveju, jei tai kaip nors kompensuosime. Manome, kad pats laikas sumažinti valstybės tarnautojų skaičių 5-10 procentų. Tai logiškas sprendimas, nes, naujausiais gyventojų surašymo duomenimis, Lietuvoje akivaizdžiai sumažėjo gyventojų, o mokesčių mokėtojų dalis, manome, sumenko dar smarkiau. Valstybė nebepajėgi pakelti tokios naštos“, - pranešime cituojamas Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Kęstutis Glaveckas.

Frakcija siūlo, kad Vyriausybė naujos tvarkos priėmimą inicijuotų nuo 2012 m. sausio 1 dienos. Liberalų sąjūdžio frakcija, atsižvelgdama į galimai išaugsiančią naštą smulkiajam ir vidutiniam verslui, šiam sektoriui siūlytų taikyti pereinamąjį laikotarpį.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko K. Glavecko manymu, keliant MMA iki 1000 Lt. tuo pačiu metu reikėtų svarstyti pašalpų mažinimo klausimą – kad gyventojai būtų suinteresuoti dirbti, o ne gauti pašalpas. „Šiuo atveju kalbame apie darbingus žmones, kuriuos turėtume paskatinti dirbti, o ne socialiai pažeidžiamas visuomenes grupes“, – teigė K. Glaveckas.

Liberalų sąjūdžio frakcija pabrėžia, kad valstybės tarnautojų skaičių reikėtų mažinti tiek savivaldybėse, jų tarybose, tiek Seime. Tuo pačiu turėtų būti svarstomas valstybės tarnautojams priskirtų funkcijų mažinimo klausimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją