„Pernai pagal SEB banke atliktas grynųjų pinigų operacijas užsienio valiuta Norvegijos kronos pateko į dažniausiai keičiamos valiutos trejetuką. Šiemet per penkis mėnesius iš Norvegijos į privačių asmenų sąskaitas SEB banke pervesta daugiau pinigų ir atlikta daugiau pervedimo operacijų negu iš bet kurios kitos šalies“, – sako SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.

SEB bankas analizavo 2012 metų sausio–gegužės mėnesiais į privačių klientų sąskaitas SEB banke iš užsienio gautas įplaukas. Per šį laikotarpį privačių klientų sąskaitas pasiekė 68 tūkst. perlaidų, kurių vertė viršijo 490 mln. litų. Šalys, iš kurių į privačių asmenų sąskaitas pervesta daugiausia lėšų: Norvegija (11 proc.), Vokietija (9 proc.), JAV (8 proc.), Kazachstanas (8 proc.), Jungtinė Karalystė (7 proc.).

Šalys, iš kurių į privačių asmenų sąskaitas gautas didžiausias perlaidų skaičius: Norvegija (16 proc.), Airija (15 proc.), Vokietija (13 proc.), Švedija (8 proc.), Latvija (6 procentai).

„Užsienio šalys, iš kurių į privačių asmenų sąskaitas pinigų pervesta daugiausia ir dažniausiai, yra tos šalys, į kurias daugiausia žmonių iš Lietuvos išvyko ieškoti darbo ir geresnio gyvenimo. Statistikos departamento duomenimis, 2001–2011 metais išvykimą deklaravo beveik 206 tūkst. emigrantų. Didžioji dalis (36 proc.) pasirinko Jungtinę Karalystę, triskart mažiau (11 proc.) – Airiją, į JAV išvyko 8 proc., Vokietiją – 7 proc., Ispaniją – 5 proc., o Norvegiją – 4 proc. išvykimą deklaravusių emigrantų. Tai, kad perlaidų skaičius ir suma iš Norvegijos šiemet didesnė negu perlaidų, gautų iš Airijos ar Jungtinės Karalystės – šalių, į kurias išvykimą deklaravo gerokai daugiau žmonių, skaičius ar suma, galima paaiškinti ne tik tuo, kad galimybei dirbti ir užsidirbti Norvegijoje pasaulinė krizė turėjo mažesnę įtaką, bet ir tuo, kad Lietuvos gyventojai į šią šalį dažniau išvyksta ieškodami laikino darbo ir neskuba registruoti savo išvykimo“, – sako J. Varanauskienė.

Pasak jos, mažesnes sumas iš Didžiosios Britanijos ir Airijos lėmė tai, kad nemažai anksčiau į šias šalis išvykusių asmenų vėliau pasiėmė ir artimuosius, todėl siųsti pinigų į Lietuvą jiems nebereikia. Tuo tarpu perlaidos į privačių klientų sąskaitas iš Ispanijos, į kurią, remiantis deklaruotos emigracijos statistika, per 2001–2011 metus išvykusiųjų yra maždaug tiek pat, kiek ir į Norvegiją, tesudarė 2 proc. pagal perlaidų skaičių ir 1 proc. visos pervestos sumos. Šeimos finansų ekspertės nuomone, perlaidų iš Ispanijos statistika rodo prastą šios šalies ekonominę situaciją ir sudėtingą padėtį šios Pietų Europos valstybės darbo rinkoje.

Tyrimas parodė ir kai kuriuos regionų skirtumus. „Vakarų Lietuvoje (Klaipėdos, Tauragės, Šiaulių, Telšių apskritys) užsienio šalių, iš kurių pervesta daugiausia pinigų, sąrašas sutampa su šalių, į kurias emigravo daugiausia Lietuvos gyventojų, sąrašu. Čia daugiausia lėšų gauta iš Norvegijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės. Vilniaus regione pagal iš užsienio gautų pajamų sumą į sostinės privačių klientų sąskaitas daugiausia pajamų pervesta iš Šveicarijos, JAV ir Rusijos. Taip pat čia šalių, iš kurių dažnai gaunamos pajamos, dešimtuke atsiranda Belgija – šalis, kurioje įsikūrusios svarbiausios Europos Sąjungos politinės institucijos. Dirbantieji šiose institucijose darbo užmokestį gauna tiesiogiai į sąskaitas Lietuvoje. Pagrindinis Vidurio Lietuvos regiono (kurį sudaro Kauno, Utenos, Marijampolės, Alytaus ir Panevėžio apskritys) išskirtinumas – į banko privačių klientų sąskaitas gaunamos nemenkos perlaidos iš Kazachstano ir Kirgizijos. Beveik trečdalis (30 proc.) per pirmus penkis šių metų mėnesius į šio regiono privačių klientų sąskaitas pervestos sumos pateko būtent iš šių šalių ir tai labiausiai sietina su bene didžiausiame Vidurio Europos automobilių turguje gaunamomis pajamomis“, – sako J. Varanauskienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)