Vilniaus knygų mugėje J. Marcinkevičiaus kūrybą siūlė Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla. J. Marcinkevičiaus talento mėgėjams siūlyta poemų rinktinė „Poemos“, paskutinis poezijos rinkinys „Naktį užkluptas žaibo“.

Visas siūlytas J. Marcinkevičiaus knygas mugės lankytojai greitai iššlavė. Neliko ir literatūrologės Viktorijos Daujotytės-Pakerienės monografijos apie J. Marcinkevičių „Raštai ir paraštės“.

Pasak Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos vyriausiojo redaktoriaus Valentino Sventicko, iki poeto mirties knygynuose dar buvo galima rasti knygas „Pažadėtoji žemė“, „Trilogija ir epilogas“. Šios knygos pirktos vangokai.

Valentinas Sventickas
„Aišku, šiuo metu natūralus poreikis ir mes turėsime rinktis, ką pakartotinai leisti. Greičiausiai tai bus „Pažadėtoji žemė“. Taip pat yra bent dvi knygos, dėl kurių su J. Marcinkevičiumi dar lapkričiui baigiantis kalbėjomės“, - sakė V. Sventickas.

V. Sventickas pasakojo, kad su poetu jau buvo aptartas būsimos knygos pavadinimas - „Dienoraštis be datų ir su datomis“. Dar 1981 m. pasirodė populiari, ne kartą perleista esė, dienoraščių, užrašų knyga „Dienoraštis be datų“. J. Marcinkevičiui buvo kilęs noras kai ką iš šios knygos išrinkti, pridėti naujų pamąstymų ir viską sudėti į „Dienoraštį be datų ir su datomis“.

Minėtas leidinys turėtų pasirodyti dar šįmet. Pasak V. Sventicko, poetas taip pat norėjo mažųjų formų eilėraščių knygos. „Ar jis buvo spėjęs ant lapelio surašyti pastarosios knygos apmatus, dar nežinau“, - kalbėjo literatūros kritikas, pasiryžęs tęsti šį darbą.

V. Sventicko teigimu, taip pat reikia galvoti apie rimtą „Raštų“ leidimą, galima mąstyti ir apie paskutinio rinkinio „Naktį užkluptas žaibo“ perleidimą.

Liko „Grybų karas“

Gedimino prospekte veikiantis dviejų aukštų knygynas „Vaga“ šiuo metu tegali pasiūlyti vaikams skirtą poemą „Grybų karas“. Šią poemą J. Marcinkevičius laikė populiariausiu savo kūriniu.

„Daugiau nelabai ką turime pasiūlyti. Dėl poeto laidotuvių ir vykusios mugės savaitgalį žmonių knygynuose buvo gerokai mažiau, tad sunku nuspėti, kaip bus toliau – ši savaitė viską parodys“, - sakė knygyno vedėja Zita Katinienė.

Dar iki poeto mirties išpirkta „Prarastoji žemė“, lentynose nebėra ir J. Marcinkevičiaus lyrikos.

Pašnekovė neabejoja, kad tam tikrus autoriaus leidinius reikės būtinai perleisti, nes susidomėjimas bus didelis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)