„Pernai „Sodros” pervedimus į pensijų fondus didino pakilęs vidutinis mėnesio darbo užmokestis, tačiau tokiu pat tempu auginti pensijų sistemos dalyvių turto neleido prastesni investavimo rezultatai ir išmokos sistemą palikusiems dalyviams“, – sakė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka.

Neigiamą grąžą fiksavo 18 iš 30 II pakopos pensijų fondų, 1 fondas veikė trumpiau nei metus, o 11 fondų turto vertė padidėjo. Paskutinį ketvirtį įvyko tam tikras lūžis – 23 fondų grąža buvo teigiama, nurodo Lietuvos bankas.

Rinkose tvyrojusios slogios nuotaikos dėl euro zonos šalių skolų problemų labiausiai paveikė rizikingesnių fondų rezultatus. Pernai mažos akcijų dalies PF vieneto vertė vidutiniškai sumažėjo 0,4 proc., vidutinės akcijų dalies PF – 4,2 proc., o akcijų PF – net 10,8 proc. 2011 m. tik konservatyviai investuojančių PF grąža buvo teigiama, fondų vieneto vertė vidutiniškai padidėjo 1,4 proc.

„Atsižvelgdami į 2011 m. pasaulio finansų rinkų įvykius ir siekdami apsaugoti pensijų fondų dalyvių turtą, fondų valdytojai, dalį lėšų ankstesniais metais investavę į šiuo metu rizikingomis laikomų šalių Graikijos, Ispanijos, Portugalijos, Italijos ir Airijos vertybinius popierius, šiemet kur kas daugiau pinigų investavo Lietuvoje“, – konstatavo V. Šapoka.

Per metus visas fondų turtas padidėjo 5,8 proc. iki 4,08 mlrd. Lt.

2011 m. pabaigoje II pakopos PF pensijas kaupė 1,0544 mln. žmonių – 18 711 daugiau negu 2010 m.

Lietuvos bankas nurodo, kad „siekiant objektyviau įvertinti PF finansinius rezultatus – ar PF grąžą lėmė bendras rinkų, į kurias PF investuoja, pokytis, ar valdytojo profesionalumas, – rekomenduotina PF vieneto vertės pokytį palyginti su to paties laikotarpio lyginamojo indekso pokyčiu”.

Pensijų fondų rezultatai 2011 m. Lietuvos banko duomenys
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)