Pasak banko, iš neprofesionalių rinkos dalyvių indėlius gali priimti tik licencijuotos kredito įstaigos, o MMM tokios veiklos licencijos neturi.

„Dar kartą perspėjame gyventojus, kad šio praeityje jau liūdnai pagarsėjusio veikėjo ir jam talkinančių asmenų veikla gali kelti realią grėsmę jų vilionėmis patikėjusių gyventojų pinigų saugumui. Finansinės piramidės nesukuria jokios vertės, todėl visų jų pabaiga tokia pati – didžiuliai nuostoliai pasakišku pelnu susiviliojusiems žmonėms“, – perspėjo Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Pasak jo, su savo santaupomis privalu elgtis atsakingai ir apdairiai. Reikia būti budriems ir atidiems kiekvieną kartą, kai sprendžiame, kam patikėti savo pinigus ir kokį finansinį produktą pasirinkti. Pirmiausia – patikėti santaupas tik teisėtai veikiantiems, galiojančias licencijas turintiems rinkos dalyviams. Antra – ne „lošti“, o atsakingai investuoti savo pinigus, įvertinti žadamą uždarbį ir prisiimamą riziką.

Lietuvos bankas taip pat kreipėsi į pagrindines šalies reklamos agentūrų asociacijas prašydamas perspėti savo narius apie „MMM﷓2011“ sistemos galimai neteisėtą veiklą Lietuvoje ir užtikrinti, kad pastaroji veikla nebūtų reklamuojama naudojantis Lietuvos reklamos agentūrų teikiamomis paslaugomis.

Siekiant užkardyti kelią vis aktyvėjančio grėsmingo finansinės piramidės viruso plitimui būtinas sutelktas visų valstybės institucijų atsakas. Lietuvos bankas galimus veiksmus, siekdamas apsaugoti šalies gyventojus, koordinuoja su Generaline prokuratūra, Konkurencijos taryba, Valstybine vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Dešimto dešimtmečio pradžioje MMM aukomis tapo milijonai indėlininkų (įvairiais vertinimais – nuo 10 iki 15 mln. žmonių). Piramidė kūrėją Sergejų Mavrodį buvo nuteisę 4,5 metams laisvės atėmimo už lėšų pasisavinimą. 2007 m. gegužę jis išėjo į laisvę.

Antstolių duomenimis, MMM finansų piramidės įkūrėjas iš viso skolingas žmonėms beveik 5 mlrd. rublių (448,3 mln. Lt).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją