Teismas patvirtino Europos Sąjungos tarnybos, atsakingos už prekių ženklus ir pramoninį dizainą, sprendimą ir neleido bendrovei „Couture Tech“ įregistruoti Sovietų Sąjungos herbo kaip prekės ženklo. Anksčiau bendrovę, siejama su viena Rusijos verslo struktūrų, bandė įregistruoti SSRS herbą kaip savo intelektualinę nuosavybę, skelbia portalas bfm.ru.

Remiantis teismo sprendimu, Tarybų Sąjungos herbe vaizduojamas kūjis ir pjautuvas „prieštarauja viešosios politikos principams ir patvirtintoms moralės normoms“, todėl jokiais būdais negali būti saugomi Europos autorinių teisių.

Teismo nutarime specialiai pažymima, jog Europos Sąjungos valstybėse narėse kūjis ir pjautuvas draudžiami įstatymais. Vengrijos įstatymuose Tarybų Sąjungos herbas tiesiogiai įvardijamas kaip „despotizmo simbolis“ ir draudžiamas naudoti viešai. Kūjis ir pjautuvas draudžiami ne tik Vengrijoje, bet ir Latvijoje bei Čekijos respublikoje.

Vengrijoje įstatymai dėl buvusios Tarybų Sąjungos simbolikos buvo priimti XX amžiaus dešimto dešimtmečio pradžioje. Nepaisant to, jog perėjimas iš komunizmo į kapitalizmą Vengrijoje buvo gana sklandus ir kraujo praliejimo nepareikalavo, tačiau naujoji valdžia prieš sovietinės praeities simboliką ėmėsi labai griežtų priemonių. Valdžios organuose buvo atlikta liustracija, iš miestų ir kaimų gatvių dingo dauguma sovietų paminklų, o šalies įstatymų bazėje atsirado įstatyminių aktų, kur buvo konkrečiai įvardijamas Vengrijos socialistinio režimo Tarybų Sąjungoje simbolikos statusas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją