Prekybos tinklo „Norfa“ atstovas ryšiams su visuomene Darius Ryliškis pripažįsta, kad problema su naujų darbuotojų paieška egzistuoja.

„Šiokia tokia problema rasti naujų darbuotojų jau atsiranda, ypač tose pozicijose, kurios reikalauja tam tikros kvalifikacijos, pavyzdžiui, mėsininkų, kai kur – kasininkų. Tai nėra kažkokia labai baisi problema, bet šiokia tokia problemėlė yra“, – DELFI sakė jis.

Prekybos tinklo atstovo nuomone, nemaža dalis žmonių tenkinasi pašalpomis ir nenori dirbti už nedidelį atlyginimą.

„Reikia manyti, kad Lietuvoje jau yra ne tokia ir didelė nedarbo problema. Matyt, daug žmonių dirba nelegaliai, kiti tenkinasi pašalpomis. Mūsų nuomone, rinka šiuos santykius reguliuos paprastai – reikės kelti algas. Kiek didės, sunku pasakyti, tačiau didės tiek, kad žmones sudomintų darbas“, – sakė D. Ryliškis.

Anot jo, sykį per šią krizę „Norfa“ jau buvo didinusi atlyginimus. Tuo metu mėsininkams atlyginimai kilo 20 proc., kitiems darbuotojams, išskyrus administraciją – 10 proc.

„Norfos“ prekybos tinklas vasarai neieško sezoninių darbuotojų.

Kandidatai – mažiau motyvuoti

Prekybos tinklo „Rimi“ atstovė ryšiams su visuomene Raminta Stanaitytė-Česnulienė sako, kad dažniausiai nekvalifikuotų darbuotojų ieško darbo biržose, tačiau šiemet jos atsiunčia mažiau motyvuotus bedarbius.

„Pastaruoju metu, lyginant su pernai, į tas pačias pozicijas atkeliauja jau kitokie žmonės. Dauguma jų mažiau nori dirbti, kažko siekti, eina dirbti, tik dėl to, kad yra siunčiami darbo biržos, nors, tikėtina, mieliau gyventų iš pašalpų“, – teigė ji.

Prekybos tinko atstovė atkreipia dėmesį, kad pastebėta ir didesnė nekvalifikuotų darbuotojų kaita.

„Kalbant apie prekybos centrų darbuotojus: kasininkus pardavėjus, salės darbuotojus, lyginant su pernai jaučiama padidėjusi jų kaita ir nedidelis trūkumas. Didžiausia darbuotojų kaita ir poreikis jaučiamas didžiuosiuose miestuose. Mažesniuose miesteliuose, rajonuose, didesnio darbo jėgos stygiaus kol kas dar nejaučiame“, – sakė R. Stanaitytė-Česnulienė.

Darbuotojų trūkumą tinklo atstovė aiškina ir didele lietuvių emigracija.

Didžiausias nekvalifikuotos darbo jėgos poreikis, anot jos, bus vasarą, ypač Vilniuje ir Klaipėdoje. Tokiu metu dalis parduotuvės darbuotojų išvažiuoja dirbti į pajūrį, sezonui padirbėti į kitas šalis, studentai, kurie dirba parduotuvėse – atostogauja, todėl prekybos tinklas į darbą priima ir sezoninius darbuotojus.

Visada keblu rasti kasininkų

„Visada sunku surasti tinkamą darbuotoją. Kasininkų, kurių mums daugiausia ir reikia, Lietuvoje apskritai niekas neruošia, todėl surasti žmogų, turintį patirties ar bent teorinį pasiruošimą yra keblu. Dažniausiai priimame nepatyrusius žmones, kuriuos patys ir apmokome darbo specifikos“, – DELFI sakė prekybos tinklo „Maxima“ Įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorė Lina Muižienė.

Šiuo metu prekybos tinklas nuolatinių darbuotojų ieško Vilniuje, o sezoninių – visoje Lietuvoje.

Pernai sezoniniam darbui buvo įdarbinta apie 350 žmonių, šiemet planuojama įdarbinti 25 proc. daugiau.

„Vasaros periodu ieškome papildomų darbuotojų pardavėjų, kasininkų, krovikų. Darbuotojų atrankas vykdome jau dabar. Didžioji dalis sezoninių darbuotojų darbą pradės gegužę. Vilniuje nuolatinių darbuotojų ieškome dėl to, kad planuojame atidaryti naujų parduotuvių, vieną jau atidarėme Pilaitėje“, – sakė L. Muižienė.

Iki krizės „Maxima“ Vilniuje turėjo specialų bendrabutį, kuriame gyveno iš mažesnių miestelių atvažiavę darbuotojai. Tačiau per krizę jis buvo uždarytas ir iki šiol neveikia.

Sezoniniai darbuotojai dažniausiai dirba kurortuose

„Esame pastebėję, kad tinkamos kvalifikacijos kandidatų sunkiau ieškoti didžiuosiuose miestuose ir tam tikroms pozicijoms, pavyzdžiui, kai ieškome mėsininkų parduotuvėms. Šią situaciją sprendžiame bendradarbiaudami su specializuotomis ugdymo įstaigomis ir leisdami jų studentams pas mus atlikti praktiką bei sudarydami galimybę po jos įsidarbinti prekybos tinkle“, – DELFI sakė prekybos tinklo „Iki“ atstovas spaudai Valdas Lopeta.

Tačiau su didelėmis problemomis, anot jo, tinklas nesusiduria, nes skatina kompanijoje jau dirbančių žmonių vidinę karjerą.

„Turime kelias darbuotojų ugdymo programas, skatinančias žmones kilti karjeros laiptais įmonėje. Pavyzdžiui, „Iki“ ateities lyderių klubas vienija jaunus, aktyvius, šiuo metu ne vadovų poziciją užimančius darbuotojus, kurie ruošiami ateities karjerai“, – komentavo jis.

Taip pat kas pusę metų pagal „Iki verslumo akademijos“ programą įdarbinama po keliolika žmonių iš darbo biržos.

Šiemet, kaip ir kasmet, „Iki“ įdarbins kelis šimtus sezoninių darbuotojų, dauguma jų keliauja į kurortinius miestus.

„Vasarą labiausiai reikia prekių krovėjų ir pardavėjų, nes reikia kokybiškai aptarnauti kelis kartus išaugantį pirkėjų srautą. Poreikis jiems išauga vasaros sezonu, nuo gegužės iki rugsėjo. Laikinus darbuotojus įdarbiname pagal poreikį, todėl šiuo metu dar sunku prognozuoti, kiek jų reikės šiais metais, tačiau jų poreikis gali būti truputį didesnis, nei pernai“, – prognozavo V. Lopeta.

Dažniausiai siūlo minimumą

Lietuvos darbo biržos duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį nebuvo labai didelių neatitikimų tarp prekybos tinklų siūlomų tuščių darbo vietų ir darbo ieškančių bedarbių.

Pavyzdžiui, darbo biržose yra registruoti 297 darbo neturintys krovikai o jiems siūloma 233 laisvos darbo vietos. Taip pat darbo ieško 384 prekybos salės darbininkai, o jiems siūlomos tik 67 laisvos vietos.

Didžiausias skirtumas tarp darbo neturinčių pardavėjų ir jiems siūlomų laisvų vietų. Oficialiai darbo neturi 3323, o jiems siūloma kone triskart mažiau darbo vietų – 1323. Tačiau mažmeninės prekybos įmonės pardavėjų, neturinčių darbo, yra mažiau nei siūloma darbo vietų – septyniems žmonėms siūlomos 42 darbo vietos.

Taip pat apie trūkumą galėtų kalbėti ir parduotuvės ieškančios mėsos išpjaustytojų, nes visoje Lietuvoje oficialiai darbo neturi tik 34 šio amato atstovai, o jiems siūlomos 35 darbo vietos.

Kaip DELFI sakė Lietuvos darbo biržos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Milda Jankauskienė, statistikos apie siūlomą darbo užmokestį nėra, tačiau praktika rodo, jog dažniausiai prekybos centruose yra mokami minimalūs mėnesiniai atlyginimai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)