Prezidentės teigimu, sumažinti akcizai alkoholiui dar labiau padidintų biudžeto deficitą - valstybė netektų 100 milijonų litų pajamų, tai reikštų, jog tokia pačia suma būtų paremta alkoholio pramonė.

„Nepritariu atviram interesų grupių lobizmui. Nerandant galimybių kompensuoti sumažintas pensijas, remti alkoholio pramonę, piginti alkoholį ir skatinti jo vartojimą yra nemoralu ir prieštarauja sveikos ir blaivios tautos principams", - pabrėžė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Piktnaudžiavimas alkoholiu, pasak šalies vadovės, daro nepataisomą žalą žmonių sveikatai ir visuomenei, skatina nusikalstamumą, viešosios tvarkos pažeidimus ir kelia grėsmę visuomenės saugumui. Tyrimais įrodyta, kad gaunamos pajamos iš prekybos alkoholiu pareikalauja apie šešis kartus didesnių biudžeto išlaidų alkoholio vartojimo padarytai žalai ištaisyti.

Pasak prezidentės, akcizo alkoholiui mažinimas ir prekiavimo alkoholiu laiko pailginimas padarys alkoholį daug prieinamesnį, ypač jaunimui. „Tautos girdymui nepritarsiu", - teigia valstybės vadovė.

DELFI primena, kad Seimas pritarė akcizo alkoholiui sumažinimui nuo 4416 Lt iki 3200 Lt už etilo alkoholio hektolitrą, taip pat pritarė įstatymo pataisai, numatančiai leisti prekybą alkoholiu iki 24 val., o ne iki 22 val., kaip yra dabar. Pataisų šalininkai teigia, kad šios priemonės padėtų kovoti su šešėliniu verslu, nes dabar legali produkcija yra nekonkurencinga.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją