Nuo praėjusių metų vartotojų kainos išaugo 5,3 proc., o tai smarkiausias augimas nuo 2008 m. gruodžio. Remiantis Taline įsikūrusiu statistikos biuru, vien tik praėjusį mėnesį fiksuota 4,7 proc. infliacija. Per mėnesį kainos augo 0,3 proc.

Vartotojų kainos šioje Baltijos šalyje, kuri sausį taps trečiąja Rytų Europos šalimi, įsivedusia eurą, nuo rugsėjo augo greičiau nei planavo analitikai. Finansų ministras Jurgenas Ligis praėjusį mėnesį teigė, kad kitais metais infliacija gali būti spartesnė, nei yra numačiusi Estijos vyriausybė, ir siekti apie 4 proc.

„Dabartinę infliaciją sukėlė pasaulio rinkose esančios aukštos maisto produktų kainos, kurios persimetė ir į vietos mažmenines kainas“, – rašė Finansų ministerija. – Eurozonos narystė mums padės užtikrinti kainų stabilumą vidutiniu laikotarpiu“.

Anot J. Ligio, maistas ir kuras sudaro didesnę dalį vartotojų krepšelio nei kitose Europos šalyse dėl Estijos geografinės padėties ir žemo pajamų lygio. Mažas populiacijos dydis – 1,3 milijonai gyventojų – neleidžia pasirašyti ilgesnio laikotarpio tiekimo susitarimus mažmeninėje prekyboje, o tai reiškia greitesnes rinkos reakcijas į globalius kainų šokinėjimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją