Dažniausiai dirba merginos

Nors dažnai skelbimas internete ar spaudoje skamba, kad įmonė ieško biuro administratoriaus (-ės) arba sekretoriaus (- ės), tačiau į šią vietą esą dažniausiai pretenduoja tik merginos. Darbo paieškos ir karjeros portalo „Manager.LT" vadovas Aras Mileška DELFI skaičiavo, kad šiose pareigose 95 proc. darbuotojų yra merginos.

Be to, esą darbdaviai šioje kėdėje įprastai ir tikisi sulaukti moters.

„Esu sutikusi keletą darbdavių, kuriems nebuvo svarbu lytis. Bet tai buvo daugiau išimtys. Kita vertus, netgi nurodžius skelbime vyrišką giminę, iš 50 kandidatuojančių, pasitaiko tik vienas kitas vyras", - DELFI sakė bendrovės „CV-Online" pardavimo vadovė Nerija Račkauskienė.

Išvaizda taip pat vertinama

„Aukštasis išsilavinimas, puikios lietuvių kalbos žinios, kompiuterinis raštingumas. Dažnas darbdavys atkreipia dėmesį į išvaizdą bei užsienio, dažniausiai anglų kalbos, žinias", - N. Račkauskienė vardija pagrindinius reikalavimus, kuriuos vadovai kelia būsimai sekretorei.

Anot A. Mileškos, mažose įmonėse sekretorės turi daugiau pareigų ir yra ne tik vadovo dešinioji ranka, nes ji tvarko korespondenciją, aptarnauja besikreipiančius klientus, pildo darbo laiko apskaitos žiniaraščius, ruošia pasiūlymus klientams, išrašo sąskaitas, taigi, atlieka dalį ir vadybinio darbo.

„Tokiai administratorei paprastai keliami gana aukšti reikalavimai: labai geras lietuvių kalbos mokėjimas, geros anglų, kartais rusų kalbos žinios, lankstumas, komunikabilumas, labai geri darbo kompiuteriu įgūdžiai, kartais reikalaujama mokėti dirbti viena ar kita buhalterinės apskaitos programa", - aiškina pašnekovas.

Fiksuotas ir sunkiai kylantis atlyginimas

„CV-Online" pardavimo vadovė atkreipia dėmesį, kad dažniausiai sekretorės darbas yra startinė pozicija, kurią renkasi įvairaus išsilavinimo merginos, nepriklausomai nuo išsilavinimo srities. Pašnekovės duomenimis, kylančios karjeros laiptais administratorės toje pačioje įmonėje pradeda eiti pardavimo, rinkodaros, marketingo, personalo vadybininko, buhalterio asistento, apskaitininko ar kitas pareigas.

„Merginos, baigusios mokslus, administratorės darbą labai dažnai renkasi manydamos, kad tai pakankamai lengvas ir prestižinis darbas, čia jos galės realizuoti visus savo sugebėjimus. Tačiau dažnai išeina atvirkščiai. Pirmiausiai, pasiūlomas fiksuotas ir dažnai sunkiai kylantis atlyginimas, darbas rutininis, neatitinkantis žmogaus kompetencijų ir sugebėjimų, karjeros galimybės ribotos. Dėl didelio pretendentų skaičiaus dažnai vadovas pasirenka per aukštos kompetencijos darbuotoją į sąlyginai žemesnės kompetencijos reikalaujančią poziciją.", - sakė A. Mileška.

Jo teigimu, administratorėmis dažniausiai nori dirbti merginos, kolegijoje ar universitete baigusios socialinius, humanitarinius ar pedagoginius mokslus.

„Mažose įmonėse administratorės karjera yra praktiškai neįmanoma, jei turime galvoje kilimą karjeros laiptais, o ne atsakomybės lygį. Didelėse įmonėse ar organizacijose administratorė karjerą daro kartu su vadovu, kuriam dirba", - dėstė „Manager.LT" vadovas.

Šiuo metu CV-Online tinklalapyje publikuojama apie 60 skelbimų sekretorėms-administratorėms, o norinčių dirbti tokį darbą - daugiau nei 11 tūkst.

Sekretorių-administratorių vidutiniai atlyginimai, atskaičius mokesčius:

VilniusKaunasKlaipėdaMažesni miestai
Pradedančiojo1000900900800
Patyrusio specialisto1500 - 30001200 - 22001300 - 24001100 - 2000

Šaltinis: „Manager.LT" ir „CV-Online"

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)