„Mes manome, kad galimybės yra, o minimalios algos kėlimas padidintų žmonių pajamas ir įkvėptų optimizmo, nes dabar žmonės užmokesčio klausimą sprendžią emigruodami. Niekas netiki, kad už 670 Lt kas nors gyvena. Minimalios algos didinimas yra vienas iš būdų mažinti šešėlį. Tačiau nėra politinės valios, nors mes galvojame, kad tai išspręstų daug klausimų valstybėje, taip pat ir emigracijos. Tiesiog Vyriausybė šito, galima sakyti, piktybiškai nesprendžia“, – DELFI sakė G. Gruzdienė.

Ji tvirtino, kad profesinės sąjungos tarsis, kaip reaguoti į tokią Vyriausybės poziciją. Tačiau pašnekovė didelių vilčių į mitingus nededa.

„Jūs matėte lietuvių aktyvumą mitinguose. Lietuviai protesto akcijas dabar daro lėktuvuose ir traukiniuose tiesiog išvažiuodami iš šalies, kurioje nemato perspektyvų. Pavyzdžiui, JAV jaunimui pirmo būsto paskolos buvo peržiūrėtos ir įvertintos realia verte, taigi jie moka palūkanas nuo realios vertės. Tačiau mūsų Vyriausybė nesprendžia jaunimo nedarbo klausimų. Mes ne graikai ir ne ispanai, žmonės tiesiog verkia į savo pagalves“, – kalbėjo G. Gruzdienė.

Jos teigimu, anksčiau buvo pažadėta, kad Vyriausybėje bus sudaryta darbo grupė visiems darbo užmokesčio klausimams spręsti, bet kol kas jos nėra. Taip pat valdžia mažina savo atstovavimą Trišalėje taryboje, į ją deleguodama dviejų ministerijų ir Vyriausybės atstovus.

Net latviai sugebėjo padidinti

Aldona Jašinskienė
„Tokia pozicija mus labai stebina, nes minimali alga iš visų Baltijos šalių Lietuvoje yra mažiausia. Netgi Latvija, kuri yra gerokai gilesnėje krizėje ir blogesnėje padėtyje sugebėjo pakelti minimalią algą. O čia niekada nematomas žmogus, matomi tik skaičiukai. Ir labai norima prieš Europą pasipuikuoti, kaip mes susitvarkome su krize ir nekelia klausimo, kieno sąskaita tai daroma, o gi paprastų eilinių gyventojų“, – piktinosi Profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė.

Ji svarsto Lietuvoje surengti europinę demonstraciją, o artimiausiu metu profsąjunga planuoja dalyvauti tokioje demonstracijoje Lenkijoje.

„Akivaizdžiai matyti tendencija, kad su socialiniais partneriais nesiskaitoma. Dėl minimalios algos yra tiesiog juokinga, nes dabar minimali alga yra mažesnė nei skurdo riba. Tai reiškia, kad dirbantis žmogus yra pasmerktas būti žemiau skurdo ribos“, – neslėpė apmaudo profesinės sąjungos vadovė.

Šiuo metu minimalus atlyginimas Lietuvoje yra 800 Lt prieš mokesčius arba apie 670 Lt po jų. Jis Europos Sąjungoje yra didesnis tik už mokamą Rumunijoje ir Bulgarijoje.

Pavyzdžiui, šių metų sausį minimalus darbo užmokestis Latvijoje buvo 877 Lt, Rumunijoje – 490 Lt, o Bulgarijoje – 424 Lt neatskaičius mokesčių. Didžiausias tarp Baltijos šalių minimalus atlyginimas buvo Estijoje – 959 Lt

Profsąjungos dar pernai rudenį siūlė minimalią algą 100 Lt didinti nuo šių metų liepos, o dar 100 Lt pridėti nuo 2012 m. sausio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją