Finansų ministerijos atstovė spaudai Giedrė Balčytytė teigia, kad Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo komentaras spalio pabaigoje buvo papildytas atsižvelgiant ir į Europos Teisingumo Teismo išaiškinimus.

„PVM lengvata gali būti taikoma ne visoms sveikatos priežiūros įstaigų teikiamoms sveikatos priežiūros paslaugoms, o tik tokioms, kurių tikslas diagnozuoti, prižiūrėti ir, tiek kiek įmanoma, gydyti ligas bei sveikatos sutrikimus“, - teigia G. Balčytytė.

Anot jos, jei operacijos tikslas – grožis, tokios paslaugos apmokestinamos standartiniu PVM tarifu.

„Prie tokių paslaugų gali būti priskiriamos, pavyzdžiui, raukšlių korekcijos bei kūno kontūrų formavimo operacijos, kai jos, nesant įgimtų, potrauminių, ponudegiminių, onkologinių susirgimų defektų, atliekamos dėl pakitimų, susijusių su amžiumi, ar estetinių pageidavimų“, - teigia atstovė spaudai.

Tuo tarpu vieni šio verslo atstovai jau dabar skundžiasi smarkiai nukritusiu klientų skaičiumi, kiti džiaugiasi, kad klientų nesumažėjo, tačiau prognozuoja, kad to gali neišvengti ateityje.

„Paskutiniais mėnesiais situacija šiek tiek pagerėjo, tačiau praėjusiais, 2010 metais, sulaukėme daug mažiau pacientų. Operacijų skaičius klinikoje sumažėjo 20-30 proc. Vyriausybei įvedus papildomus mokesčius daugelis pacientų renkasi kaimyninių šalių klinikas, kur operacijos jiems kainuoja žymiai mažiau. Tapome nekonkurencingi kainų atžvilgiu, nors teikiame aukščiausios kokybės paslaugas. Pasaulyje vis labiau populiarejant medicinos turizmui atsidūrėme aklavietėje“, - teigia „Vitkus Clinic“ savininkė Vita Degutienė.  

Tos pačios klinikos chirurgas, profesorius Kęstutis Vitkus skaičiuoja, kad šiandien „geras rezultatas“ - 4-6 operacijos per savaitę. Iki tiek operacijų skaičius smuko klientus informavus apie 21 proc. PVM.

Chirurgas aiškina, kad negalima išskirti operacijų „grožiui“ ir „gydymui“.

„Mes visada aiškiname, kad žmogui skauda lygiai taip pat, jeigu jis turi įgimtą ar įgytą deformaciją, kaip ir tam, kuris kūno dalies neteko onkologinės operacijos metu. (...) Įsivaizduokite, kad turite kokias nedideles krūtis, kurių gėdijatės, kuo skiriatės nuo tų, kurioms onkologinės operacijos metu pašalintos tokios krūtis? (...) Jūs kartais nepagalvotumėte, kad atletiški vyrukai turi tokius mažus penius, ir kaip jie nuo to kenčia. Čia medicina. Aš dirbu kaip chirurgas, ne kaip kosmetologas. Bet koks neteisingas žingsnis, ir tu ant skustuvo ašmenų statai žmogaus likimą, o dabar tai prilyginti kirpykloms paslaugoms, aš nežinau...“, - teigia chirurgas.

Tuo tarpu „Northway“ klinikos rinkodaros direktorius Artūras Bareikis teigia nedaug pajutę išaugusį PVM.

„Kad ir keista, mes nedaug pajutome iki šiol. Turime pastovių klientų ratą, tiek lietuvių, tiek nelietuvių ir tas skaičius šiek tiek svyruoja, ir vidurkis metinis išlieka, netgi auga. PVM augimas ir ekonominė krizė pristabdė operacijų gausą, bet klientų ratas išlieka. Vieni pagrindinių klientų – emigrantai lietuviai, bet dar nežinia, kokią įtaką turės PVM didinimas po kurio laiko, čia dar tik pirmi mėnesiai (po padidinimo) praėjo“, - sakė A. Bareikis. Tačiau jis pripažįsta, kad dalis galimų klientų „nuteka“ į kitas šalis - Baltarusiją, Lenkiją, Čekiją, kur „kainos mažesnės arba panašios, bet pasiekiamumas geresnis – dažnesni skrydžiai, tiesioginiai reisai“, - teigė A. Bareikis.

Tiek V. Degutienė, tiek A. Bareikis vienu balsu tvirtina, kad populiariausiomis išlieka krūtų didinimo ir kitokios korekcijos operacijos.

„Visuomenėje yra nusistovėjusi klaidinga nuomonė, kad šias operacijas yra atliekamos tik taip vadinamoms „Olialia“ mergaitėms. Galiu garantuoti, kad šias operacijas atliekame intelektualioms, siekiančioms karjeros aukštumų, auginančioms vaikus, aktyviai realizuojančioms savo gyvenimo siekius moterims. Jos kreipiasi pagalbos dėl neišsivysčiusių krūtų, po onkologinių susirgimų, esant krūtų gigantomastijai ar atrofijai po gimdymų, ar ilgai maitinus kūdikį krūtimi. Taip pat atliekame nosies rekonstrukcijas, įvairias veido atjauninimo operacijas, pilvo sienos plastiką“, - paklausta apie populiariausias operacijas, teigė V.Degutienė.

„Northway“ klinikoje taip pat populiariausios krūtų estetinės, gydymo operacijos, ausų, akių vokų tempimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)