Tokia galimybė neprasprūdo pro mokesčių administratorių regos lauką, jie ketina tam tikrais atvejais šias išmokas apmokestinti kaip dividendus – 20 proc. tarifu.

Konsultacijų bendrovės „Fidexperta“ partnerė Rūta Bilkštytė pažymi, kad šiuo metu populiaru pinigus iš verslo išsimokėti kaip palūkanas už akcininko savo įmonei paskolintus pinigus.

Jei akcininkas, fizinis asmuo, pelną išsimoka kaip dividendus, bendra mokesčių našta siekia 32 proc.– reikia sumokėti 15 proc. pelno mokestį ir 20 proc. dividendų mokestį. Jeigu akcininkas savo įmonei suteikia paskolą, jis pelną gali išsimokėti kaip palūkanas. Palūkanos tampa sąnaudomis, todėl nuo šios sumos nereikia mokėti pelno mokesčio.

Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė audito bendrovės „Grant Thornton Rimess“ ir laikraščio „Verslo žinios“ organizuotoje konferencijoje „Efektyvus mokesčių planavimas 2012 m.“ užsiminė, kad mokesčių administratorius, vertindamas tokį verslo finansavimo būdą, gali pritaikyti turinio viršenybės prieš formą principą ir palūkanas apmokestinti kaip dividendus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)