Įmonės atstovas spaudai Aidas Petrošius inspekcijos tyrimo rezultatus pavadino "kontroversiškais ir net abejotinais".

"Registrų centras" teikia Nekilnojamojo turto registre (NTR) sukauptus asmens duomenis internetu, kai už tokią paslaugą yra apmokama mobiliojo ryšio operatoriaus "Omnitel" SMS žinutėmis.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos teigimu, asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas numato, jog, teikiant asmens duomenis, duomenų teikėjo ir gavėjų sudaromose sutartyse bei duomenų gavėjų prašymuose visada turi būti nurodomas duomenų naudojimo tikslas. O "Registrų centras" ne visada gali nustatyti paiešką registro centrinėje duomenų bazėje internetu atlikusio duomenų gavėjo tapatybę.

"Todėl inspekcija konstatavo, kad VĮ "Registrų centras", negalėdama tinkamai informuoti ir (ar) supažindinti duomenų subjektą su tuo, kam teikiami internetu iš NTR duomenų subjekto asmens duomenys, taip pat kokiu tikslu naudojami iš NTR gauti duomenų subjekto duomenys, pažeidžia Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo 18 straipsnio 1 dalies 3 punktą ir 19 straipsnį", - pabrėžiama inspekcijos pranešime.

Tikrinimo metu taip pat nustatyta, kad "Registrų centras", teikdamas internetu NTR sukauptus asmens duomenis, neįspėja duomenų gavėjų - "Omnitel" klientų apie pareigą apsaugoti gautus iš NTR asmens duomenis nuo neteisėto atskleidimo tretiesiems asmenims ar nuo bet kokio kito neteisėto tvarkymo.

"Registrų centras" taip pat nėra informavęs inspekcijos apie paskirtą NTR duomenų tvarkytoją - "Blue Bridge", kurios pagalba NTR sukaupti asmens duomenys teikiami internetu apmokant SMS žinutėmis, ir negavo inspekcijos leidimo atlikti tokius duomenų teikimo internetu veiksmus.

"Tvarkydamas registrą "Registrų centras" pirmiausiai vadovaujasi Nekilnojamojo turto registro įstatymu bei nuostatais, skelbiančiais, jog registro duomenys yra vieši", - sakė A. Petrošius. Pasak jo, Civilinis kodeksas NTR taip pat vienareikšmiškai apibūdina kaip viešą registrą.

Vienintelė NTR naudojama asmens duomenų rūšis, asmens kodas, SMS žinutėmis nėra teikiama.

"Registrų centro" atstovas taip pat atkreipė dėmesį, kad, nepaisant išsamių paaiškinimų, tyrimą atlikusi inspekcija savo išvadose privačią bendrovę "Blue Bridge" įvardijo NTR duomenų tvarkytoja.

"Pagal galiojančius teisės aktus tai yra visiškai neįmanoma, registro duomenis tvarko tik valstybės įmonė Registrų centras", - pabrėžė A. Petrošius.

Anot jo, bendrovei "Blue Bridge" sutartimi pavesta tik užtikrinti technines galimybes teikti informaciją mobiliojo ryšio vartotojams.

Dėl tolesnių veiksmų "Registrų centro" vadovai ketina apsispręsti detaliai išanalizavę visą Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos tyrimo išvadą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją