Sostinėje įsikūrusio penkių žvaigždučių viešbučio „Ramada“ šeimininkas Olegas Vasinas sako, kad sausio šeštąją, per stačiatikių Kūčias pas viešbučio svečių vaikus ateis Senelis šaltis, bus švenčiamos Kalėdos.

„Rusijoje tik caro laikais Kalėdos buvo šeimos šventė. Po 1917 metų revoliucijos visiems buvo išmušta iš galvos, kad tai šeimos šventė. Dabar tai eilinė šventė“, - kodėl lietuviams įprastas šeimos susibūrimas rusų ir baltarusių švenčiamas svetur, aiškina O. Vasinas. Į jo viešbutį, kaip ir daugumą kitų, rusai ir baltarusiai atvyksta sutikti Naujųjų metų, dalis ir lieka ilgesniam laikui – iki pat Kalėdų. Yra svečių, kurie į Lietuvą atvyksta kaip tik Kalėdoms.

„Tai ne tie rusai, kuris vyksta į Monte Karlą švęsti Naujųjų metų. Bet ir jie reikalauja daugiau pagarbos, rusų kalbos ir prabangos. Jie nevyksta kažkur, kur nėra rusų kalbos“, - sako O. Vasinas, kurio viešbutyje svečiai iš minėtų valstybių tokiu metų laiku sudaro pusę svečių. Anot viešbučio šeimininko, čia atvyksta kultūringi, išsilavinę žmonės, Naujųjų metų išvakares dažnai praleidžiantys Filharmonijoje, tačiau ypač reiklūs prabangai. Dėl ko šventinei Naujųjų metų vakarienei buvo gausiai parūpinta omarų ir šviežių austrių bei šampano.

„Būna ir nepamatuotų poreikių. Pavyzdžiui, nori išsinuomoti būtinai paskutinės laidos, vos ne šių metų automobilį, tai ne visuomet įmanoma įgyvendinti, bet surandame ir tokių dalykų. (...) Kam mes pasiruošėme, tai kad nepritrūktume omarų ir austrių. Tie, kurie daugiau pakeliavę, nori omarų, austrių, gero šampano“, - apie svečių pageidavimus kalbėjo O. Vasinas. Jis skaičiuoja, kad maždaug pusė viešbučio svečių turi ypatingų norų ir pageidavimų.

Druskininkuose rasti laisvą kambarį brangiausiuose viešbučiuose šiuo metu beveik neįmanoma. Viskas užimta iki pat šios savaitės pabaigos.

DELFI kalbintų viešbučių šeimininkai džiaugiasi, kad jei ir atsilaisvina koks kambarys, netrukus jį nučiumpa kiti, o išvažiuodami rusai ir baltarusiai rezervuoja kambarius ir kitiems metams. Dalis jų Kalėdas pagal savo papročius sutinka ne tik su vaikais, bet ir tėvais.

„Spa Vilnius“ generalinis direktorius Valdas Trinkūnas pasakoja, kad šiuo metu laiku apie 80 proc. turistų sudaro svečiai iš minėtų valstybių. Kalėdoms kambarius jie rezervuoja prieš pusę metų.

„Iki sausio aštuntos dienos viskas užimta jau prieš pusę metų, dar kiek yra vietų tik antrai sausio savaitei. Jie taip pat čia švenčia Kalėdas. Per katalikiškas Kalėdas būna gyva muzika, per vakarienę dalijamasi „plotkelėmis“. Būna, su tėvais atvažiuoja, sveikatinasi. Stengiamės kaip galima „pritraukti“ prie namų sąlygų vakarienę, stalus padarome atskirus, kad šeima ir draugai galėtų susėsti. Išlaikome patiekalų tradicijas“, - sakė V. Trinkūnas. Anot viešbučio vadovo, rusakalbiai svečiai – itin reiklūs kokybei ir kur kas mažiau – kainai.

„Grand Spa“ viešbučio rinkodaros ir finansų direktorė Inga Grajauskienė pasakoja, kad šventiniu laikotarpiu dažniausiai lankosi poros ir šeimos.

„Pas mus taip pat atvažiuoja švęsti Kalėdų, užimtumas beveik šimtas procentų per visą šį laikotarpį. Tam laikui specialių programų neruošiame, tik gal restorano darbo laikas bus ilgesnis šiek tiek“, - sakė I. Grajauskienė.

Pasak jos, rusakalbiai svečiai viešbutyje sudaro daugiau nei pusę svečių ir paprastai lieka čia maždaug savaitei.

Užsienio reikalų ministerijos negalutiniais duomenimis, paskutinį ketvirtį pernai Baltarusijoje buvo išduota beveik 35 tūkst. Lietuvos vizų, Rusijoje – maždaug 39 tūkst.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją