Apie šį tyrimą pareigūnai kalba itin nenoriai ir šykščiai. FNTT teatsakė, kad šiame ikiteisminiame tyrime tiriama fizinių asmenų galimai įvykdyta nusikalstama veika – pinigų plovimas.

Prokurorai buvo kiek kalbesni. Jie paaiškino, kad 2007-ųjų liepos 16 dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas atliekamas FNTT Specialiųjų užduočių skyriuje siekiant nustatyti pinigų (apie 2,4 mln. eurų), gautų iš lengvatinių mokesčių zonose įsikūrusių bendrovių, kurie galimai buvo panaudoti banko „Snoras“ akcijoms įsigyti, kilmę.

Į klausimą, ar tiesa, jog įtariama, kad banko įstatinis kapitalas suformuotas iš neaiškios kilmės pinigų, Generalinė prokuratūra atsakė: „Ikiteisminiame tyrime įtarimai niekam nėra pareikšti, nes nėra surinkta duomenų, leidžiančių teigti apie nusikalstamą pinigų kilmę“.

Tyrimo metu Generalinė prokuratūra su teisinės pagalbos prašymais kreipėsi į Didžiosios Britanijos, JAV ir Rusijos teisėsaugos institucijas. Greičiausiai atsakė amerikiečiai: į juos buvo kreiptasi 2007-ųjų gruodžio 28 d., atsakymas gautas 2008-ųjų rugsėjo 16 d. Į Didžiąją Britaniją kreiptasi 2007-ųjų spalio 4 d. Britai atsakymus siuntė dalimis, paskutinė dalis gauta pernai rugpjūtį.

O į Rusiją su teisinės pagalbos prašymu buvo kreiptasi 2008-ųjų birželio 10 d. 2009 m. kovo 26 d. rusai atsiuntė nepilną atsakymą su pažadu papildyti. Bet pažado netesėjo. Todėl pernai spalio 6-ąją į Rusiją buvo išsiųstas priminimas dėl duomenų pateikimo.

Pareigūnai sako, kad ikiteisminio tyrimo terminas yra pratęstas iki 2011 m. sausio 30d. Tyrimą planuojama užbaigti gavus atsakymą į teisinės pagalbos prašymą iš Rusijos. Bet, matyt, terminą vėl teks pratęsti.

Kontrolinį banko „Snoras” akcijų paketą valdo Rusijos verslininkas Vladimiras Antonovas, banko prezidentas Raimondas Baranauskas valdo 25 proc. akcijų. Banko akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Vilniaus biržoje.

„Snoro” grupę sudaro kelios dešimtys įmonių, dirbančių banko, lizingo, nekilnojamojo turto, žiniasklaidos, vertybinių popierių, turto ir fondų valdymo srityse.

2009 metais bankui per antrinę įmonę „Snoro Media Investicijos“ tapus didžiausiu „Lietuvos ryto“ bendrovės akcininku (35,64 proc. akcijų), šalyje susirūpinta, kad Rusija į savo rankas periminėja Lietuvos žiniasklaidą.

Į V. Antonovo tėvą - „Snoro” stebėtojų tarybos narį Aleksandrą Antonovą – 2009-ųjų kovą Maskvoje buvo pasikėsinta. Į jį buvo šauta 18 kartų, 5 kulkos pataikė, bet bankininkas liko gyvas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją