Pagal Užsienio reikalų ministerijos Vyriausybei teikiamą "Globalios Lietuvos" kūrimo programos įgyvendinimo planą 2012-2014 metams, po daugiau kaip puspenkto milijono litų kasmet numatoma skirti formaliojo švietimo, kitų ugdymo įstaigų užsienyje veiklai lituanistinio švietimo srityje. Dar po 1 mln. litų siūloma skirti plačiai prieinamai modulinei mokymosi aplinkai sukurti ir užsienio lituanistinių mokyklų aprūpinimui tekstine, vaizdine, garsine mokymosi medžiaga.

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos kanalo "LTV World" pasiekiamumui ir plėtrai užsienyje užtikrinti per artimiausius trejus metus numatoma skirti beveik 11 mln. litų. 2012 metais tam būtų skiriama 1,8 mln. litų, o 2013 ir 2014 tam numatoma atitinkamai 4,2 mln. ir 4,8 mln. litų - daugiau lėšų vėlesniais metais prireiks, nes tada, be kita ko, numatoma inicijuoti ir parengti specialias televizijos ir radijo laidas apie Lietuvą užsienio lietuviams ir Lietuvai apie užsienio lietuvių organizacijas ir jų veiklą.

Balsavimo internetu informacinei sistemai sukurti ir įdiegti 2012, 2013 ir 2014 metais numatoma skirti atitinkamai 500 tūkst., 1,5 mln. ir 3 mln. litų. Tačiau pažymima, kad ši priemonė bus vykdoma tik tuo atveju, jei bus priimti rinkimus reglamentuojančių įstatymų pakeitimai ir papildymai, nustatantys balsavimą internetu. Tokiu atveju taip pat numatoma spręsti užsienyje gyvenantiems Lietuvos piliečiams skirtų rinkimų apygardų sudarymo klausimus.

Tarp programos įgyvendinimo plane įrašytų priemonių - ir siūlymas įtraukti liepos 17-ąją - Pasaulio lietuvių vienybės dieną - į atmintinų dienų sąrašą bei kartu su savivaldybėmis inicijuoti ir remti bendras su užsienio lietuviais iniciatyvas šiai datai pažymėti. Be to, siūloma kurti reintegracijos paslaugų teikimo sistemą: sudaryti sąlygas psichologinėms konsultacijoms ir kitoms su reintegracijos procesu susijusioms paslaugoms teikti (taip pat ir interaktyvioje erdvėje) emigrantams ir jų šeimų nariams.

Taip pat numatoma skatinti užsienio lietuvius dalyvauti su Lietuva susijusioje mokslo, kultūros ir sporto veikloje, o Lietuvos savivaldybių institucijas ir įstaigas – aktyviau įsitraukti į bendras su užsienio lietuviais iniciatyvas ir projektus. Planuojama remti ir užsienio lietuvių archyvų tvarkymą, išeivių įsitraukimą į Lietuvai reikšmingo kultūros paveldo užsienyje paiešką, sklaidą, saugojimą ir sugrąžinimą.

Visoms priemonėms per trejus metus numatoma skirti daugiau kaip 43 mln. litų.

"Globalios Lietuvos" kūrimo programa turėtų tęstis iki 2019 metų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją