Pakeitimai turėtų įsigalioti nuo sausio, jei juos pasirašys prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas siūlė valdančiojoje daugumoje esančio Liberalų sąjūdžio nariai Erikas Tamašauskas ir Audrius Endzinas. Jie siūlymą argumentavo tuo, kad iš prekybos surenkami mokesčiai, ištraukiami pinigai iš šešėlio, mažiau klestės nelegali prekyba arba naktinė prekyba vadinamosiose kavinėse, kai iš tiesų tai atlieka tiesiog parduotuvės funkciją ir butelius parduoda išsinešimui.

Seimo nariai Birutė Vėsaitė, Antanas Matulas ir Vida Marija Čigriejienė siūlė palikti dabar galiojančią tvarką. Tačiau Seimas balsuodamas pasiūlymą atmetė.

Tačiau buvo pritarta Jono Juozapaičio ir Edvardo Žakario pataisai, kad daugiabučiuose įsikūrusios parduotuvės alkoholį galės pardavinėti iki 22 val.

Vieniems gėda, kitiems – nepagrįsti suvaržymai

„Tos dvi valandos, kuriomis norima pratęsti, yra pačios pavojingiausios, nes rizikos grupėje esantys žmonės, kurie abejoja, ieško, visada pasinaudos ta didesne galimybe nusipirkti alkoholio“, – į kolegas kreipėsi vienas didžiausių suvaržymų šalininkų Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Kolegai nepritarė Mišriai seimo narių grupei priklausantis Žilvinas Šilgalis, tvirtinęs, kad varlė vandenį vis tiek suras, tačiau dėl to neturėtų kentėti normalūs žmonės.

„Natūralu, kad yra tam tikra grupė žmonių, kurie yra padidintos rizikos zonoje, tačiau juk žinote, kaip yra, varlė vandenį visuomet suras. Natūralu, kad dėl tų varlių neturėtų kentėti sveikoji visuomenės dalis. Visi renginiai vyksta iki 24 val., dabar normalus žmogus, eidamas į svečius, neturi galimybės nusipirkti alkoholio, privalo važiuoti pas taksistus, vis tiek ta prekyba vyksta, tai kam mes apsunkiname tuos dalykus“, – sakė jis.

Ilgesnei prekybai alkoholiu nepritarė ir akcizo mažinimo šalininkė socialdemokratė Birutė Vėsaitė: „Kovai su kontrabanda yra kitos priemonės, o kontrabandinis alkoholis perkamas todėl, kad jis yra pigesnis. Ar neužtenka akcizų mažinimo, kuris yra tikroji priemonė? Manau, kad daugiau nuolaidų negalima daryti“.

„Man būtų gėda, jeigu jūs pritartumėte tokiai pataisai. Raginu nepalaikyti žalingos iniciatyvos, kuri yra nukreipta prieš visuomenės sveikatą, šalies prioritetus“, – ragino Sveikatos komiteto narė Vida Marija Čigriejienė.

„Pailgindami laiką mes sužlugdysime verslą pseudokavinėms, bobutėms ir taksistams. Iš kitos pusės, pajamos padidės legaliuose prekybos taškuose, o jos po to atsispindės akcizų surinkimu valstybės biudžete, tai būtų pliusas“, – sakė „darbietis“ Kęstutis Daukšys, pasisakęs už pataisas.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Egidijus Klumbys piktinosi, kad pats Seimas, šiuos metus paskelbęs Blaivybės metais, dabar paprastina alkoholio pardavimą ir didina jo prieinamumą.

Prieš alkoholio prekybos laiko pratęsimą balsavo daugiausiai Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai, kiti valdančiosios koalicijos nariai pasisakė už pasiūlymą.


18 val. BTV laidoje „Karštas vakaras" Romualdas Žekas, Nacionalinės
sveikatos tarybos sekretoriato vadovas, Laurynas Vilimas, Alkoholiniais
gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos prezidentas, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją