Siūloma, kad iki 2016 m. degalinėms būtų leidžiama alkoholiu prekiauti taip kaip ir parduotuvėms – 22-8 val., tačiau nuo 2013 m. čia parduoti būtų leidžiama ne stipresnį nei 6 laipsnių alkoholį. Šiuo metu dalis degalinių yra pasivadinusios maitinimo įstaigomis ir alkoholį parduoda visą parą.

Tuo metu siūloma, kad specializuota alkoholinių gėrimų parduotuvė neturėtų būti įrengiama arčiau nei 100 m nuo ugdymo įstaigos, turėtų būti visiškai izoliuota nuo gyvenamųjų patalpų, joje nuolat turėtų veiktų video kameros.

„Vėlgi, kad taptume labai civilizuota valstybe, siūlome, kad nuo 2016 m. alkoholis būtų parduodamas tik specializuotose parduotuvėse arba specializuotuose skyriuose kaimo parduotuvėse“, – pristatydamas projektą sakė Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Projekte numatyta, kad nuo 2012 m. birželio nebeliktų „bambalių“ – plastikinių didesni nei 1 l buteliai. Taip esą siekiama mažinti alkoholio ir plastikinės taros naudojimą.

Įstatymo projekte taip pat užsimota dar labiau riboti alkoholio prieinamumą jaunimui: drausti jaunesniems nei 18 metų po 22 val. patekti į tas maitinimo įstaigas, kur parduodamas alkoholis, jaunesniems nei 21-erių neleisti parduoti ir vartoti stipresnio nei 15 laipsnių alkoholio.

„Tokiu būdu prekybos alkoholiniais gėrimais laiko ribojimas bei pareiga neįleisti asmenų iki 18 metų 22-6 val. į barus, kavines, restoranus ar kitas viešojo maitinimo įmones pasieks savo pagrindinį tikslą – riboti alkoholinių gėrimų prieinamumą, ypač nepilnamečiams, ir taip sumažinti jų vartojimą tarp Lietuvos gyventojų“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Taip pat siūloma sukonkretinti viešojo maitinimo įstaigos pavadinimą ir leisti jose naktį alkoholį parduoti tik atidarytoje pakuotėje ir vartojimui vietoje.

Be to, siūloma uždrausti prekiauti alkoholiu sporto rungtynių, koncertų metu.Darbo partijos frakcijos narys Kęstutis Daukšys teiravosi, kaip ketinama spręsti nelegalių prekyviečių problemą.

„Šiandien negalima alkoholiu prekiauti ne parduotuvėse ir ne kavinėse. Kokiu būdu mes išspręsime klausimą su vadinamaisiais taškais? Čia yra didžiausia bėda, ypač kaimuose. Visi suprantame, kad net ne parduotuvėse nusiperka tą šnapsą“, – domėjosi Seimo narys Kęstutis Daukšys.

A. Matulo nuomone, su nelegaliais pardavėjais turi konkuruoti vietinė valdžia.

„Visos tarnybos valstybėje turi dirbti susikaupusios, susitelkusios – tiek policija, tiek savivaldybės, tiek seniūnai. Ir aš rengiu įstatymo projektą su kolegomis – Vietos savivaldos įstatymo pataisas, kur įpareigoti seniūną informuoti atitinkamus pareigūnus, policiją, kad jie privalo pranešti, ar jų teritorijoje nelegaliai prekiaujama. Jie absoliučiai viską žino. (...) Bet vėlgi žinau atvejį, kai prekiauja, bet, pasirodo, prekiauja vieno seniūno pusbrolis“, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją