Ketvirtadienį Seimo Audito komitetas nusprendė kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad ši gindama viešąjį interesą, ištirtų „Ernst&Young“ audito ataskaitą už 2010 m.

„Kadangi pateikta audito išvada yra absoliučiai teigiama arba kaip mes vadiname švari, be jokių papildomų nuomonių, spėjimų. (...) Aš negalėčiau sakyti, kad kalti ar ne, jie konstatuoja, kad turėjo pakankamai raštiškų įrodymų, kad parašytų teigiamą išvadą“, – po posėdžio sakė ji.

L. Graužinienė atkreipė dėmesį, kad pagal Audito įstatymą auditoriai yra atsakingi iki tos dienos, kai padeda parašą – iki šių metų kovos 10 d.

„Juo labiau turtas ir akcijos, apie kurias dabar kalbama, iš esmės nekito. Gavome įdomios informacijos, yra tam tikrų neatitikimų, tačiau negaliu jų viešai komentuoti. Finansinių nusikaltimų tarnyba sakė, kad atkreips į tai dėmesį“, – sakė Seimo narė.

Taip pat komitetas paprašė Finansų ministerijos, kad ši kreiptųsi į pagrindinę „Ernst&Young“ kompaniją, kuri atliktų vidinį tyrimą Lietuvoje.

„Esu įsitikinusi, kad gerbdama savo prestižą motininė bendrovė imsis visų prieminių išsklaidyti abejones. (...) Klausimas yra labai rimtas, ar mes nebegalime pasitikėti šia audito kompanija, tarptautine kompanija. Tai jau yra tarptautinis skandalas. Kai kurie Lietuvos banko ir kompanijos surinkti įrodymai yra skirtingi“, – kalbėjo L. Graužinienė.

V.Vasiliauskas nenori vertinti auditorių

Vitas Vasiliauskas
Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas teigia nenorįs vertinti „Snoro“ problemų nepastebėjusios „Ernst&Young” darbo. Kaip Seimo posėdžio pradžioje pastebėjo Seimo Audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė, „Ernst&Young” finansinio audito išvada buvo palanki „Snorui“.

„Aš tik noriu atkreipti dėmesį, kad Audito komitetas kviečia neeilinį posėdį, nes tarptautinės kompanijos „Ernst&Young” išvada dėl banko „Snoras“ yra teigiama“, - posėdyje sakė L. Graužinienė.

„Sunku man būtų kaip nors vertinti. Supraskite, auditoriai žiūri popierius, tai, kas jiems pateikiama. Mes rėmėmės priežiūrine informacija, kurią mes gavome iš kompetentingų institucijų. Tai mūsų galimybės buvo žymiai kitokios nei išorinis auditorius gali tą padaryti“, - per plenarinio posėdžio pertrauką sakė V. Vasiliauskas.

Perklaustas, ar turi priekaištų auditoriui, V. Vasiliauskas nuo atsakymo išsisuko: „Na, tikrai nenorėčiau spekuliuoti vienu ar kitu vardu, nes šiuolaikiniame pasaulyje laikraščiu gali užmušti ne tik musę, banką, bet ir bet kurią įmonę“.

Vėl pasiteiravus, kaip vertinamos„Ernst&Young” atlikto finansinio audito išvados, kurios „Snorui” teigiamos, Lietuvos banko valdybos pirmininkas aiškino negalįs vertinti darbo nežinodamas tiksliai, ką ir kaip auditorius tikrino.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją