Primename, kad 2007-aisiais „Alitos” ir „United Nordic Beverages” konsorciumas už 21,4 mln. eurų (73,89 mln. Lt) įsigijo 51,9 proc. Serbijos alaus daryklos „Beogradska industrija piva“ akcijų. Tačiau užpernai vasarį Serbija nacionalizavo šias akcijas tvirtindama, kad partneriai neįvykdė įsipareigojimų dėl investicijų bei smulkiųjų akcininkų akcijų supirkimo.

Įmonių grupė „Alita“ ir „ALT investicijos“ buvo suformuotos nuo buvusios „Alitos“ 2009 m. rudenį atskyrus gamybos įmones. „ALT investicijoms“ liko investicija į alaus daryklą.

Serbai į ieškinį kaip atsakovus įtraukė ne tik „ALT investicijos“, „United Nordic Beverages”, bet ir Įmonių grupę „Alita“.

Sprendimo nepripažįsta

Įmonių grupė „Alita“ nurodo gavusi arbitražo sprendimą, kuriame nurodoma, kad teismas Serbijos privatizavimo agentūros naudai iš atsakovų priteisė 16 848 655 eurų (58 175 036 Lt) dydžio baudą ir 1,95 proc. dydžio metines palūkanas, tačiau įmonės solidarią atsakomybę apribojo maksimalia 39 196 065 litų suma (11 351 965 eurų).

Maža to, Serbijos pusei priteista ir bylinėjimosi išlaidos, kurios sudaro 204 832 eurų (707 243 Lt).

„Bendrovė laikosi pozicijos, kad ji buvo nepagrįstai įtraukta atsakovu į Serbijos Respublikos pradėtą arbitražo bylą dėl baudos priteisimo iš „ALT investicijos“ ir „United Nordic Beverages”, nes nėra „Beogradska industrija piva“ privatizavimo sutarties šalimi ir niekada nesudarė susitarimo spręsti ginčą arbitraže. Užsienio arbitražo sprendimai Lietuvos teritorijoje yra vykdytini juos pripažinus ir leidus vykdyti Lietuvos įstatymų nustatyta tvarka. Bendrovės gautas Serbijos arbitražo sprendimas nėra pripažintas Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka”, rašoma bendrovės pranešime.

Kontrolinį Įmonių grupės „Alita“ akcijų paketą valdo „Swedbank” bendrovė „FR&R Invest”, perėmusi bendrovės valdymą už skolas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)