Tokį nutarimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys Artūras Melianas.

Politikas norėtų išsiaiškinti, ar kai kurios Pensijų sistemos reformos įstatymo nuostatos neprieštarauja Konstitucijai.

KT prašoma ištirti, ar neprieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui, Konstitucijai įstatymo nuostata, kuria asmenims, tapusiems pensijų kaupimo sistemos dalyviais, pensijų įmokos dydis nuo 2009 m. sausio 1 d. yra sumažintas nuo 5,5 iki 3 procentų dalyvių pajamų ir nuo 2009 m. liepos 1 d. yra sumažintas iki 2 procentų dalyvių pajamų, nuo kurių skaičiuojamos valstybinio socialinio draudimo įmokos.

A. Meliano nuomone, galbūt prieštarauja Konstitucijai įstatymas ta apimtimi, kuria nenumatytas sumažintų pensijų įmokų kompensavimo mechanizmas.

Pasak A. Meliano, KT nusprendus, kad Vyriausybė privalo atkurti sumažintas socialinio draudimo pensijas ir numatyti jų kompensavimo mechanizmą, kilo klausimas, ar nebuvo pažeisti ir beveik visų dirbančių žmonių, kurie yra kaupiamosios pensijų sistemos dalyviai, teisėti lūkesčiai ir teisė į nuosavybę.

"Valstybė keletą kartų sumažino įmokas į būsimųjų pensijų sąskaitas, taip ženkliai sumažindama galimybę atstatyti dėl krizės sumažėjusias sukauptas lėšas. Pirmą kartą mažindama įmokas Vyriausybė pažadėjo jas atkurti nuo 2012 m. ir kompensuoti praradimus, kaip buvo daroma daugelyje valstybių dėl krizės pasekmių. Tačiau vėliau buvo dar kartą sumažintos įmokos ir užmirštas pažadas jas atkurti. Dabar siūloma visiškai panaikinti šias įmokas. Tai galima vertinti kaip žmonių lėšų nusavinimą ir iš esmės pensijų sistemos reformos pabaigą", - teigia liberalcentristas Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Artūras Melianas.

Jo nuomone, tokie sprendimai akivaizdžiai pažeidžia beveik 1 milijono dirbančių žmonių teisėtus lūkesčius, griauna pasitikėjimą valstybe ir sudaro prielaidas dar didesnei emigracijai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją