Finansų ministrė Ingrida Šimonytė pabrėžė, kad toks rezervas nebūtų kaupiamas skolintomis lėšomis: „Niekas nekaups atsargų papildomai skolindamasis. Būtų nelogiška kaupti atsargas iš skolintų lėšų. Vadinasi, anksčiausiai, kada mes galime kalbėti apie tokio pobūdžio kaupimą, tai tas laikotarpis, kai valstybės finansai bus subalansuoti“. Prognozuojama, kad subalansuoto biudžeto anksčiausiai galima tikėtis 2015 m.

Ministrė taip pat teigė, kad rezervas neturėtų būti renkamas socialinės srities išlaidų sąskaita, tačiau prasitarė, kad gyventojų socialinė gerovė turi būti logiškai pamatuota.

„Kaupiamos turėtų būti tos lėšos, kurios valstybės biudžete atsiranda laikinai dėl to, kad ūkis auga sparčiau nei ūkio potencialas. Patys pasimokėme iš savo pavyzdžio, kaip laikinas pajamas verčiant nuolatiniais įsipareigojimais, sukuriant socialinės gerovės iliuziją, visiškai nepasiruošus ir atėjus krizei tenka taip stabdyti, kad iš tikrųjų tą gerovę reikia mažinti gerokai daugiau nei būtų reikėję esant subalansuotam biudžetui“, - kalbėjo I. Šimonytė.

Ministrė teigė, kad esant ūkio augimui valstybė neturėtų dar labiau skatinti infliacijos laisvomis lėšomis – lėšos turėtų būti neutralizuojamos ir kaupiamos sunkesniems laikams.

Įstatymo projektas sulaukia ir kritikos iš tų, kurie ragina mažinti valstybės skolą, o ne kaupti rezervą, tačiau I. Šimonytė įsitikinusi, kad rezervas yra būtinas sprendimas ruošiantis ateities sunkmečiams.

„Yra daug kritikų, kurie sako, kad kvailystė kaupti atsargas, nes reikia mažinti skolą. Tai taip pat yra viena iš tokio įstatymo užduočių. Tačiau reikia suprasti, kad valstybės skola negali būti mažinama brangiau nei tiek, kiek kainuoja tą skolą aptarnauti“, - komentavo finansų specialistė.

Planuojama, kad rezerve galėtų būti sukaupta vienų metų valstybės išlaidų suma. Įmokos į rezervą turėtų būti skaičiuojamos pagal ekonomikos vystymosi ciklus.

DELFI primena, kad formuojant kitų metų biudžetą siekiama, kad jo deficitas neviršytų 2 proc. Tikimasi, kad 2014 m. bus galima pasiekti vos 1 proc. biudžeto deficito, o 2015 m. siekiamybė – subalansuotas biudžetas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)